Időskori megtakarítás – az inflációval is számolni kell

Magyarországon (a legutóbbi becslés szerint) a férfiak várhatóan 15, a nők 20 évet töltenek majd nyugdíjban. Azonban az Európai Bizottság elemzése szerint ez mindkét nem esetében 67 évvel fog növekedni 2070-ig. Azért, hogy ez az időszak valóban a megérdemelt pihenéssel teljék, fontos idejében megkezdeni az időskori megtakarításokat.

Az Európai Bizottság idei “öregedési jelentése” szerint a nyugdíj-korhatár elérése után várható élettartam Magyarországon mind a nők, mind a férfiak esetében 2070-ig legalább 67 évvel hosszabbodik. Az Európai Bizottság 2019-i adatai szerint a magyar férfiak a nyugdíj-korhatár (65 év) elérése után még nem egészen 15, a nők viszont még 20 évet élnek.

A következő évtizedekben azonban ezek az értékek kedvezően változhatnak; az “öregedési jelentés” szerint évtizedenként 12 évvel hosszabbodni fog a nyugdíjban eltöltött életkor: férfiaknál 2070-re elérheti a 86,9, nőknél pedig a 90,4 életévet. A várható hosszabb élettartam viszont az eddiginél előrelátóbb felkészülést, hosszú távú megtakarítást kíván, hogy ne szűkölködjék a leendő nyugdíjas.

Szakemberek szerint az időskori anyagi biztonság egyik módja a nyugdíjpénztári megtakarítás: már havi 5 ezer forint is elég lehet ahhoz, hogy bárki megalapozza az időskori tisztességes megélhetését állítja az egyik bank szakértője. Szavaiból, sajnos, nem derül ki, hogy az általa meghatározott havi 5000 forint akkor is elegendő-e, ha úgy romlik a pénzünk (a forint), miként ezt az utóbbi években tapasztalhattuk. Éppen ezért célszerű okosan kiszámolni a nyugdíjasévekre szánt kiegészítő jövedelem inflációval kalkulált összegét.