Bizalmatlanságot keltettek az új energiacímkék

Megzavarták a vásárlókat a március elejétől irányadó új energiacímkék. Az újra-kategorizálás nyomán a legtöbb takarékos, eddig A-pluszosként ismert háztartási gép ma már B, C vagy D-kategóriásként szerepel a boltokban.

Mosó-, mosogató-, mosó-szárító gépek, hűtőszekrények, fagyasztók és borhűtők – mind új energiabesorolást kaptak 2021. március 1-jétől. A boltokból eltűnt az „A+”-os jelzés, ami az alacsony energiafogyasztású készülékeket jelölte. A MediaMarkt minapi kutatásának* eredménye megerősítette az eladók tapasztalatait, amelyek szerint a vásárlók nagy része még nem igazodik el az új jelöléseken.

A felnőttkorúaknak még a fele sem hallott a műszaki cikkeket forgalmazó boltokban 5 hónapja bevezetett változásról. Ennél is kevesebben, csak minden nyolcadik ember tudja biztosan, és kétötöd csak sejti, csaknem minden másodiknak fogalma sincs arról, hogy a régi jelzések mikre változtak.

Pedig amikor mosó-, mosogató-, mosó-szárító gépet, hűtőszekrényt, fagyasztót veszünk, a vásárlók 58%-ának számít, hogy a készülék működés közben mennyi energiát használ fel.

A MediaMarkt egyik vezetője szerint az új jelölési rendszer számos környezettudatos, vagy takarékos vevő életét nehezíti. Ők ugyanis fizetnének többet is egy-egy készülékért, ha bízhatnának benne, hogy az tényleg takarékos. A kutatásból kitűnt: ezért 5%-os felárat a lakosság 31%-a vállalna; a dupláját (10%-ot) is megadná a válaszolók 28%-a.

Az szakáruházi vezető szerint sokan elbizonytalanodnak, ha egy drága hűtőn mindössze egy-egy „A” vagy „B” jelzést találnak, mivel azt a régi beidegződések alapján csak közepesen takarékos energiafelhasználású készüléknek vélik. Így már nem éri meg nekik a többletkiadás.

Az új szabályozás értelmében az „A” ezentúl is a legmagasabb energiaosztály, ám pluszjelek nélkül. Például: az egykori A+++-os mosogatógép az új rendszer szerint csak a D kategóriásnak felel meg.  Mindez közel sem azt jelenti, hogy az eddig kiemelkedően energiatakarékosnak minősített mosógép rosszabb minőségű lett – mindössze a jelölési rendszer változott.

További zavart kelthet, hogy a különféle háztartási gépek energiahatékonysági besorolásához immár eltérő skálákat használnak. Így más volt a mérce az újracímkézéskor a mosó-, valamint a mosogatógépeknél, miként a hűtőknél és a fagyasztóknál is. Így előfordulhat, hogy két, mindaddig egyaránt A+++-osként ismert berendezés közül ma az egyik C, a másik csak D címkét visel. Az átváltozás tehát sokakat (meg)zavar, bizalmatlanná tesz, amire az áruházak tapasztalatai mellett ez a friss kutatás is utal.