Garázs? Még egy autó árába kerül

Budapest felkapott részein egy középkategóriás autó áráért kínálják a garázsokat. A megyeszékhelyeken sem sokkal olcsóbb a fedett gépkocsitároló. Bár a garázspiac pörgése elmarad a lakáspiacétól, a tulajdonosoknak nem kell drasztikus árcsökkenéstől tartaniuk.

Az Otthon Centrum hálózatában értékesített garázsok ára minimálisan 1-5 százalékkal emelkedett az idén eddig. Buda kedvelt részein jellemzően 5-5,5 millió forintba kerül egy garázs, és hasonló árakkal találkozhatunk a belvárosi kerületekben is. A XI., XIII. kerületi új lakások tulajdonosai számára kínált garázsokat átlagosan 4,2-4,3 millió forintért kínálják; igaz, ez középérték: mindkét kerület külső részein – ahol bőven van parkolóhely – ennél olcsóbb, ám a városrész centrumában inkább az 5 millió forint feletti ár a jellemző. A külső pesti kerületekben sem sokkal marad 5 millió forint alatt az ár.

Vidéken mérsékeltebb a kereslet a gépkocsi-tárolókra, elsősorban a nagy városokra koncentrálódik. Ez az árakon is meglátszik: a legtöbb helyen 3–4 millióért már kapható garázs, a régió központokra viszont ennél magasabb ár a jellemző: Debrecenben döntően 4–5 millióért kínálják a garázsok többségét. Miskolcon átlag 4, Szegeden, Székesfehérvárott pedig az átlag 4,7 millió forint.

A tároló elhelyezkedésén túl persze a méret és jelleg is meghatározza az árat. A keresletet és kínálatot – ezzel együtt pedig az árakat is –meghatározza, hogy a környéken mennyire sűrű a beépítés, és milyen a közterületi parkolási lehetőség. Új építés esetén szinte kizárt az alku, listaáron kelnek el a lakásokhoz épített garázsok. A kétezres évek elejére jellemző tendencia megváltozott, egyre többen szeretnének garázst, sőt: a több beállóhely iránti igény jócskán megnőtt a zöldövezeti városrészekben.


Ott, ahol a településszerkezet miatt a lakásszámhoz mérten kevés a garázs, szintén növekszik a kereslet – és persze az ár. Annak ellenére, hogy a fizetős övezetekben lakók számára kedvezményes a közterületi parkolás – nagyon sok városrészben az ott lakók nem találnak kényelmes, elfogadható parkolóhelyet. A külső kerületekben elsősorban a zárható, önálló bejáratú garázsok iránt van igény. A gépjárművek elhelyezése mellett a háztartási, sport és szabadidős eszközök tárolási igénye is szempont, különösen a 12-13 négyzetméteresnél nagyobb alapterületű garázsok esetében, arról nem is beszélve, hogy egyre több kisvállalkozás működik garázsokban.

A járványt követően a városokban látványosan megnőtt az autóhasználat, és ez csak folytatódik: a jövőben a garázstulajdonosoknak nem kell számolniuk a kereslet csökkenésével.