Meglepően csekély az érdeklődés a Rákosmente ingatlanjai iránt – vezet a pesti belváros

Az ingatlanpiac átalakulása a fővárosi kerületek iránti kereslet változásából is kitűnik. Visszaszorult a harmadik helyre a sokáig csúcstartó Angyalföld, és átvette az uralmat a pesti belváros. A Duna House ügyfelei körében végzett felmérés szerint a lista végét is átrendezte a fordulat, a pandémia alatt népszerű XVII. kerület a sereghajtók táborába szorult: augusztus óta az érdeklődők mindössze 3,7%-a keresi célzottan a rákosmenti ingatlanokat. (A nyitó képen: a legendás Gózon Gyula–Berky Lili színész házaspár egykori villája a Budapest, XVII. kerületi Rákosligeten.)

A 2022. év eseményei erőteljes változásokat hoztak az ingatlanpiacon. A rezsicsökkentés eltörlése és ezzel együtt az energiaárak emelkedése az ingatlanok fenntartási költségeinek kiugró növekedését eredményezte, ami átalakította a keresletet és a kínálatot is. Soha nem kezelték még ennyire kiemelten az érdeklődők az ingatlanok energetikai jellemzőit, miközben a kínálat egyre inkább bővelkedik korszerűtlen otthonokban.

A fordulat országosan érezhető, a vidéki területek mellett a főváros ingatlanpiaca is változik. A Duna House ügyfelei között végzett felmérés szerint az idén októberben a sokáig legnépszerűbb XIII. kerület, az Angyalföld a népszerűségi lista éléről a harmadik helyre szorult, miközben a belvárosi kerületek, a VII. kerület, vagyis Erzsébetváros, valamint a VI. kerület, Terézváros tört az élre. A befektetők által kedvelt belvárosi területeken főként régi bérházak polgári lakásai kínálják a nagy választékot. A kis lakások – alacsony fenntartási költségeinek köszönhetően – tökéletesek bérbeadás céljából, ha pedig egy nagyobb alapterületű ingatlant sikerül kifogni, akkor akár szobánként kiadva, akár nagyobb munkával, a lakást több kisebb ingatlanra bontva is jól hasznosíthatóak ezek a belvárosi ingatlanok.

Az érdeklődés átalakulása nem csupán a népszerűségi lista élén hangsúlyos, sokat mond a sereghajtók közötti sorrend módosulása is. A Duna House ingatlanpiaci elemzése szerint az idén októberben Csepel, Soroksár és Rákosmente végzett az érdeklődési ranglista végén. A múlt évekhez mérten a legszembetűnőbb változás a XVII. kerület iránti kereslet csökkenésében tapasztalható. Az előző évben átlagosan 5,3%-a, 2022 nyár közepéig pedig az ingatlankeresők 4,9%-a nézelődött a kerületben. Azóta az érdeklődők mindössze 3,7%-a keresi célzottan a rákosmenti ingatlanokat.

„A Rákosmente Budapest legterjedelmesebb kerülete; mintegy 90 ezres lakosságával a főváros hetedik legnépesebb része, ami a pandémia alatt nagy népszerűségnek örvendett, hiszen a térre és a nyugalomra szomjazó fővárosiak szívesen választották a zsúfolt belváros és a túl távoli agglomeráció helyett. Az ingatlanok energetikai korszerűségének felértékelődésével azonban egyre inkább veszített vonzerejéből a terület” – mondta el tudósítónknak Benedikt Károly, a Duna House pr- és elemzési vezetője.

A Duna House értékesítési adatai alapján a kerületben 2021-hez képest 28%-os négyzetméterár változást mutatnak az idei adatok. Tavaly ezernél több ingatlan cserélt gazdát a Rákosmentén, átlagosan 50 millió forintot költöttek a vásárlók ingatlanra a XVII. kerületben, ami megközelítőleg 610 ezer forintos átlagos négyzetméterár a téglaépítésű otthonok esetén.