Spanyolország fele felszabadult

(Alicantei tudósítás) Madrid, Katalónia és Valencia nem, Murcia és Észak-Spanyolország viszont átléphet hétfőn a következő karanténfeloldási szakaszba. A kormány pénteken úgy határozott, hogy csak fél Spanyolország lazíthatja tovább az intézkedéseket: a lakosság 51 százaléka kerül át május 11-én a nulladikból az 1-es fázisba. Madrid az egyetlen olyan tartomány, amelynek kérelmét teljes egészében visszautasították. Andalúzia sem szabadult fel teljesen: Málaga és Granada is várni kényszerül. (Nyitó kép: ETL Nexum Abogados)

Fotó: El País (Narancs: 1-es szakasz, Piros: 0. szakasz)

Spanyolország fele igen, a másik fele nem léphet át a karanténlazítás következő fázisába – jelentette be pénteken az egészségügyi miniszter, Salvador Illa. Provinciánként, sőt településenként is megvizsgálta a kormány a benyújtott kérelmeket és az egészségügyi adatok alapján hozta meg a végső döntést. Eszerint Madrid tartomány és vele együtt a főváros a 0. fázisban marad, az ő beadványukat teljes egészében visszautasították, ahogy azt előzetesen jelezték. Madrid volt mindvégig a koronavírus-járvány gócpontja és a számok egyáltalán nem indokolják a könnyítő intézkedések bevezetését. A kérelmet a közösség közegészségügyi igazgatója, Yolanda Fuentes alá sem írta, inkább felmondott, politikai vihart hagyva maga után. Madrid az egyetlen olyan tartomány az országban, amely teljes egészében a 0. szakaszban kénytelen várakozni.

Katalónia be sem adta az enyhítő intézkedésekre vonatkozó kérelmét, de néhány települését átengedte a kormány az 1-es fázisba (Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona y Alt Pirineu i Aran). Castilla és León, Andalúzia és Valencia provinciái is várakoznak, de mindhárom önálló közösségben akadnak olyan települések, ahol a számok nem indokolják a szigor fenntartását. Andalúziában például csak Málaga és Granada maradt ki a körből, a többiek tovább mehetnek hétfőn, de a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ igazgatója, Fernando Simón azt mondta, hogy a két nagyváros is közel van a kritériumok teljesítéséhez, ezért velük a következő napokban folytatják az egyeztetéseket. Valenciában csak bizonyos településeket, egyebek között Torrevieját, Alcoyt, Eldát, Déniát és Vinaróst szabadították fel. Ezt pedig tessék megtekinteni: https://www.youtube.com/watch?v=6Zj1Xifo4Gk.

Ceuta és Melilla, valamint a Kanári- és a Baleári-szigetek átment a vizsgán, ott is újraindulhat az élet május 11-én, amikor is a bárok, éttermek elkezdhetnek újra dolgozni, teraszuk kapacitásának felével. Kinyithatnak a hotelek, turisztikai szálláshelyek, tovább engedélyezik a maximum 10 fős baráti és családi összejöveteleket. Ezeket a könnyítéseket vezetheti be szinte az összes északi közösség és provincia is: teljes Galícia, Kantábria, La Rioja, Asztúria, Baszkföld, továbbá Navarra és a déli Murcia is kérdés nélkül mehetett át az 1-es fázisba.

Fotó: Cinco días – El País (A jobb oldalt olvasható közösségek/provinciák/települések mehetnek át az 1-es fázisba. Ahol nincs felsorolás, ott a teljes közösséget átengedte a kormány.)

Az országnak azon a részén élők, akik a 0. fázisban maradtak naponta egyszer, 1 órára, a lakóhelyüktől maximum 1 km távolságra mehetnek ki levegőzni a már korábban megadott órarend szerint. Emellett csak boltba, gyógyszertárba, kórházba, illetve dolgozni lehet elmenni. A kimaradt területek május 18-án léphetnek be az 1-es fázisba, de addig folyamatosan egyeztetniük kell a kormánnyal az adataikról. Madrid már most jelezte, hogy napokon belül ismét benyújtja igényét a könnyítő intézkedésekre.