Sportfotózáshoz tervezve – Canonék megint remekeltek

A Canon Europe bejelentette a sportfotózáshoz és riportkészítéshez tervezett EOS R3 fényképezőgép megjelenését. A vázhoz két újabb objektívet is kínálnak. Ezt a fényképezőgépet a sportfotósoknak tervezték. Mi kell hozzá? A Canon válasza:

egy 24,1 megapixeles, háttér-világítású, rétegelt CMOS-érzékelő meg egy 30 másodperctől egészen a másodperc 1/64 000 részéig állítható elektronikus zárszerkezet a gyors mozgások rögzítésére. Mindezt ki kell egészíteni egy gyors autofókusszal, ami ennél a gépnél 0,03 másodperces fókuszálási időt produkál. Az sem árt, ha videót is lehet rögzíteni vele, a tempó 30 kép/másodpercenként. Ezek tehát a sebességadatok. Az egyes összetevőknél érdemes alaposabban belenézni a masinába! Mindezt persze célszerű egy könnyű és ütésálló házba belezsúfolni.

A sportfotós a fényképezőgépével gyorsan akar dolgozni, a gépnek minden rezdülésére reagálni kell: amint exponál, készüljön éles kép, de ha megremeg a keze, azt pedig védje ki a gépezet. Ez utóbbiról egy 5 tengelyes képstabilizátor gondoskodik. Ezenkívül az objektívekben is lehet optikai képstabilizátor. Az exponálás az elsütés után 20 ezredmásodpercen belül kezdődik.

Az autofókusz is hamar elkészül az élesre állítással. Segítségképpen egy halom kényelmi megoldást alkalmaztak a konstruktőrök. Beállítható az egyes témák keresése és követése, így a szem-, arc-, fej- és testfelismerő funkció. Akik valami mást akarnak figyelni, azoknak lehetőségük van flexibilis zónát kialakítani, kiválasztható mérettel és alakkal. Újdonságként jármű- és motorkövetést is megvalósít az EOS R3. A Dual Pixel CMOS AF II autófókusz elődjeihez képest gyengébb fényviszonyok közt is képes dolgozni.

Az EOS R3 háromféle lehetőséget kínál az AF-pontok beállításához: a gyors okosvezérlés, a precíziós multivezérlés és az ösztönös szemvezérléssel rendelkező AF-opció.

Ki kell emelni azt az újítást, amely a fókusz-pozicionálást a szemgolyó elmozdulásával vezérli. Gyorsan változó helyzetekben ez a funkció lehetővé teszi a fotós számára, hogy a tekintetével ösztönösen magára az eseményre összpontosítson. A szem mozgását több érzékelő figyeli és a keresőben, ahova néz a fotós, oda fókuszál a kamera. Ez kissé utópisztikus, de lehetséges, hogy ez a vadonatúj megoldás a jövő fényképezési megoldásaiba hoz egy építőkövet.

Sporteseményeken, állatok fényképezésénél nem egyetlen képet készít a fotós, hiszen a következő pillanat hozhat egy jobb képkivágást, egy izgalmasabb mozdulatot. A masina képes 30 képet készíteni – másodpercenként. Ezt nem videó, ez RAW képrögzítés!

A gép természetesen videórögzítésre is alkalmas, nagy képfelbontású videófelvételi képességgel is rendelkezik: 6K 60p RAW felbontású felvételeket rögzít, az eddigi 4K-nál másfélszer nagyobb részletezettséget kínál. A 6K CRM RAW-fájlok esetében a felvétel elkészítését követően is korrigálható az expozíció és a fehéregyensúly, a képminőség javítása végett. A 60 p-ig 6K-ról túlminta-vételezett 4K felvételek esetében garantálja a lehető legmagasabb szintű, 4K mozifilm minőséget.

Kiválóan használható nagy sebességű és dinamikus mozgással járó sportok esetében: az EOS R3 ugyanis a 4K 120p-s felvételeket 4K felbontású lassított felvételként is képes rögzíteni. Ugyanakkor lehetőség nyílik a 6 órán át tartó felvétel készítésre vagy a 1,5 órás 119,88/100p magas képkockaszámú rögzítésre.

A hatalmas adatmennyiséget el is kell tárolni. Ennek egyik lehetősége a fájlméret csökkentése. CRM light vagy MP4 felvételek is készíthetők All-I, IPB vagy kisebb IPB light opciók segítségével, lehetővé téve a használók számára az igények és a tárhelyi korlátoknak megfelelő átviteli sebesség megválasztását.

A fényképezőgépet kettős kártyahellyel látták el: egy-egy UHS-II SD és ultra nagy sebességű CFexpress kártyahellyel, ami alkalmas 6K RAW-videófájlok rögzítésére is, és támogatja MP4 formátumban történő biztonsági mentését egyidejűleg és mindkét kártyára. A Canon LOG 3 beállítása 10-bit belső rögzítést tesz lehetővé a nagyobb dinamikatartomány, illetve a 10 bit-es HDR PQ lehetőség elérésére, amivel csökkenthető az utómunka közben végzett szerkesztés vagy színelés szükségessége.

Az EOS R3 megkapta a Canon új multifunkciós vakupapucsát, ez kompatibilis az újonnan piacra dobott DM-E1D sztereó iránymikrofonéval. A multifunkciós vakupapucs biztosítja az új, kompakt ST-E10-es Speedlite jeladó energiaellátását, ezzel lehetővé válik a fotósok számára, hogy többféle rádiós Speedlite-vakut is működtethessenek távolról. Megoldották, hogy az elektronikus zárkioldó egyaránt használható a Canon és harmadik fél által gyártott vakukkal is. Az elektronikus zárkioldók jellemző gyenge pontjait kiiktatva, a Canon bevezette a villódzás-érzékelő és a nagyfrekvenciás villódzásmentes fényképezési módot, amellyel felismerhetők és korrigálhatók a villódzó fényforrások, valamint megelőzhető a sávosodás, illetve a színbeállítással kapcsolatos és az expozíciós problémák.

Amikor sikerült a legjobb pillanatot elkapni, a felvételt azonnal továbbítani kell a lapszerkesztőségnek, mert nem elég jó képet csinálni, mindig elsőnek is kell lenni. Ehhez az EOS R3 többféle csatlakozási lehetőséget ad a tulajdonosa kezébe. Bluetooth portja 5.0-ás verziójú, wifi-je 5 GHz-et is tud és van egy gigabites Ethernet-portja is, ha vezetéken akarja valaki továbbküldeni a képeit. A vezetékes kapcsolat újabb lehetőségeket is kínál: a Canon Camera Connect alkalmazás vagy a Browser Remote funkció lehetővé teszi, hogy a használó egy mobileszközről távolról is irányítsa a fényképezőgépet. Az EOS-1D X Mark III készülékből átvett Browser Remote funkció ugyancsak erre, a metaadatok távolról történő módosítására, valamint böngészésre és képletöltésre szolgál. A profi fotósok részére a Canon kifejlesztette a Mobile File Transfer (MFT) alkalmazást, amely mobileszközökön keresztül továbbítja a képeket egy FTP/FTPS/SFTP-szerverre. Az EOS R3 fényképezőgéphez új típusú okostelefon-tartó kapható, amivel rögzíthető az iOS- vagy Android- eszköz a multifunkciós vakupapucs adapter tetejére. Így már mobiltelefonon keresztül történhet az adatok továbbítása. Emellett a Canon Camera Connect alkalmazás mostantól lehetővé teszi az EOS R3 készülék szoftverének frissítését telefonon keresztül.

A Canon legújabb, tükör nélküli fényképezőgépe egy új, a Canon által kifejlesztett blackout-mentes, kiváló minőségű, alacsony késleltetésű és frissítési igényű 5,76 millió képpontos elektronikus keresőt kapott és másodpercenként 120 képkockát képes rögzíteni teljes felbontás mellett. Az új, nagy képfelbontású Vari-Angle 4,1 millió képpontos érintőképernyő számos irányba billenthető és elforgatható. A már ismert EOS ergonómiai megoldásokat új vezérlőkkel és a használók által személyre szabható újabb opciókkal kiegészítve, ideértve a hangerő szabályozással ellátott zárkioldó funkciót. A fényképezőgépek közötti váltások esetén, az időtakarékosság végett, a fotósok egyszerűen másolhatják és elmenthetik a memóriakártyákra saját személyes beállításaikat.

Az EOS R3 vázhoz két új objektívet is bemutattak, az RF 100-400mm F5.6-8 IS USM és az RF 16mm F2.8 STM-et. Az utóbbi ultraszéles látószögű, rögzített gyújtótávolságú lencse – 16 mm-es gyújtótávolsággal. Rekeszértéke F 2,8. A gumiobjektív 100–400 mm fókusztávolságú. Rekeszértéke F 5,6–8 között van; 5,5 fokozatú optikai képstabilizátora együtt tud működni a fényképezőgép stabilizátorával.