SURE: sikeresek az EB szociális kötvényei

Az Európai Bizottság mintegy 17 000 millió euró értékben kibocsátotta az első szociális kötvényeket a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz (SURE) keretében, hogy segítsen a tagállamoknak a munkahelyek megóvásához és a foglalkoztatás szintjének fenntartásához.

Fennállása óta a Bizottság most először bocsátott ki szociális kötvényeket a piacon. A Bizottság nemrég bejelentette, hogy az összes uniós SURE-kötvényt szociális beruházási kötvény formájában bocsátja ki, és elfogadta a szociális beruházási kötvények keretrendszerét.
 
A Bizottság eddigi legnagyobb kötvénykibocsátására két lépésben került sor: az egyik, összesen 10 000 millió euró értékű kötvénycsomag visszafizetése 2030 októberében, a másik, összesen 7000 millió euró értékű kötvénycsomag visszafizetése pedig 2040-ben válik majd esedékessé. A befektetők nagy érdeklődést mutattak e kiváló minősítésű eszköz iránt: az értékpapírok több mint 13-szoros túljegyzését jelentették, így mindkét kötvénycsomag esetében kedvezően alakult az árképzés.
 
A befolyt pénzt a kedvezményezett tagállamok kölcsön formájában fogják megkapni. A források abban hivatottak segíteni, hogy a tagállamok fedezni tudják a csökkentett munkaidős foglalkoztatás nemzeti rendszereinek finanszírozása, valamint a koronavírus-világjárvány nyomán bevezetett hasonló intézkedések kapcsán közvetlenül felmerülő költségeket.

A Bizottság október eleji javaslata értelmében Magyarország 504 millió euró (kb. 180 000 millió forint) összegben részesül majd a tervek szerint kedvező hitelekben a SURE forrásaiból. A Magyarországnak szánt támogatásról az EU Tanácsának kell a végleges döntést meghoznia.

Magyar erdőtűz-megelőzési projekt a LIFE-díj nyertesei között

Ma adták át a 2020. évi LIFE-díjakat. Az Európai Unió a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai uniós program által támogatott leginnovatívabb, leginspirálóbb és leghatékonyabb projekteket jutalmazza a díjjal, melyet három kategóriában ítél oda a nyerteseknek. Az idén egy szlovén természetvédelmi, egy portugál környezetvédelmi és egy magyar éghajlatvédelmi projekt részesült a rangos elismerésben.

A járványhelyzetre tekintettel az EU az idén különdíjat is kiosztott, melyet a koronavírus-válsághoz történő alkalmazkodást segítő olasz munka nyert el. A nyerteseket 15 döntős közül választotta ki a zsűri, és azért érdemelték ki az elismerést, mert rendkívüli mértékben előmozdítják a környezeti, gazdasági és társadalmi fejlődést, a megismételhetőség, a szakpolitikai relevancia, a határokon átívelő együttműködés és a költséghatékonyság szempontjából is kimagaslóak.
 
Az éghajlatvédelmi kategóriában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal erdészeti igazgatósága által megvalósított FIRELIFE erdőtűz-megelőzési munka nyerte el a LIFE-díjat. A népszerűsítői pedagógusok, szociális munkások, mezőgazdasági termelők és erdőtüzek megelőzésével foglalkozó szakértők számára tartottak képzéseket országszerte. Az eredmény: az erdőtüzek száma mintegy harmadával, a károsodott területek mérete pedig 90%-kal csökkent.

A FIRELIFE ellenőrzőlistája más országok számára is eszközül szolgálhat saját tűzvédelmi rendszereik és eszközeik kidolgozásához.