Szárazföldön mesél a matrózok múzeuma

Egy tenger nélküli kis ország közepes nagyvárosában, Szombathelyen Hideg István magángyűjtő kezdeményezéseként alakult meg a Vasi k.u.k. Matrózok Hagyományőrző Csoportja (k.u.k.: kaiserlich und königlich, magyarul császári és királyi). Gazdag gyűjteményük bemutatására a tagok 2015 végén megnyitották állandó kiállításukat a Matrózmúzeumban. A kiállított gyűjteményi anyag helyben műhelymunkára és kutatómunkára is alkalmas. (A szerző felvételeivel.)

Hideg István dédnagyapja, Harmat Lajos 1905–13 között az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészeténél toronylöveg-mesterként szolgált a többi közt az S.M.S. Radetzky és az S.M.S. Erzherzog Karl / Károly főherceg hadihajókon is (SMS: SeinerMajestätSchiff – Őfelsége hajója).

Hagyatékából megmaradt az 1908-ban írt utazási naplója (a képen), valamint számos korabeli képeslap, és ez adta az indíttatást unokájának a haditengerészettel kapcsolatos relikviák gyűjtéséhez. Hideg István már 15 éve elkötelezetten, mondhatni megszállottan vásárolja, cseréli internetes oldalakon a neves csatahajókat, cirkálókat, rombolókat, torpedónaszádokat megjelenítő képeslapokat, és az Osztrák–Magyar Monarchia matrózait ábrázoló fotókat. A múzeuma iránt érdeklődő látogatók a kiállító terem egyik falán a különféle neves hadihajók fotóit, a „portréfalon”pedig a korabeli legénységről készült jó százesztendős fényképeket láthatják.

Egy üvegvitrinben őrzi a kiállítás legértékesebb darabjait: vászonból készült térképet (nem volt gond, ha elázott, megszáradt), katonakönyvet, haditengerészeti fegyvereket, korabeli újságokat és két úti naplót.

A korszakot felölelő, folyamatosan bővülő gyűjteményt pár éve hagyományőrzés céljából tengerész- és matrózruhákkal egészítették ki Hideg István és barátai. Korabeli fotók alapján varratták őket: a hazánkban egyedülálló haditengerészeti legénységet megjelenítő csoport tagjai alkalmanként matrózruhákban jelennek meg kiállításokon, bemutatókon, legutóbb a Savaria karneválon. Céljuk, hogy emléket állítsanak a hős, magyar haditengerészeknek, akik „A kötelesség előbbre való az életnél” jelmondat szerint teljesítették szolgálatukat.

Hideg István (a képen) dédelgetett álma vált valóra ez évben: megjelent a Matróznaplók című könyv, amely a monarchia haditengerészeténél szolgált három magyar matróz naplóját és visszaemlékezését tartalmazza, a kötet első írása dédnagyapja, Harmat Lajos naplója.

A „jó tollú” matrózok írnak a hajón töltött napjaikról, vágyódásukról az otthon, a család után, elviszik az olvasót idegen tájakra, városokba, bemutatják más országok lakóit, szokásait. A harmadik történet már a háborút idézi, a Szent István csatahajó tragédiáját írja le hitelesen egy túlélő matróz. A kötet kiadója az „IDEHAZA” – A Magyar Vidékért Egyesület.

Hideg István egy megható különlegességet is őriz gyűjteményében: nemrég vásárolt több humoros képeslapot, amelyet a matrózok egymásnak küldtek, és csak otthon vette észre, hogy az egyiket a dédnagyapja írta egy másik hajón szolgáló barátjának…

A Matrózmúzeum előzetes időpont-egyeztetéssel látogatható; címe: Szombathely, Rumi utca 97. Telefonja: 06 30 499 04 57.