Száz új fával zöldül a bécsi Neubau

A városi zöldfelületek növelése régóta célja a bécsi városvezetésnek, a jelen körülmények között pedig még inkább előtérbe kerülnek ezek a fejlesztések. Most Neubau kerület bővül száz fával, segítve a hőhullámok csökkentését és az oxigénellátás növelését. (A képen:Birgit Hebein bécsi alpolgármester és Markus Reiter kerületi vezető segít a zöldítésben.  © PID/Christian Fürtner)

A hetedik kerületi Neubau az egyik legsűrűbben lakott városrész Bécsben, a zöldfelületek aránya pedig csupán három százalék. Ez nemcsak nehézkessé teszi, hogy a lakók kiszabaduljanak a természetbe, de a nyári hónapokban a hőség már-már elviselhetetlen. A bécsi városvezetés most a kerület zöldítésébe fogott, melynek első lépése az faültetés, ezt idén meg is valósítják. A cél 2021-ig egy „hűsölőzóna” létrehozása a kerületben. A száz facsemetét olyan helyekre ültetik, ahol a leginkább jótékony hatással vannak a mikroklímára. Ebben városklíma-szakértő cégek segítettek a kerületnek. A hűsölőzóna megvalósításához Neubau és Bécs város vezetése elkészíttette a kerület klímavédelmi stratégiai tervét, melynek felelőse a várostervezéssel foglalkozó DnD vállalat.

A lehető legtöbb fa ültetésén kívül a cég a zöld virágágyások, világos és vízáteresztő burkolatok, széles járdák, beárnyékolt utcák, öntözött zöldfelületek és homlokzatzöldítések minél szélesebb körű használatát javasolja. Ezenkívül sok pad és ülőfelület, elegendő biciklitároló, vízzel hűsítés és az építkezéseknél a zöld megoldások alkalmazása is szerepel a DnD tervezetében.

A városvezetés  májusban tájékoztatja a helyi lakosokat és cégeket a zöldítési terv első lépésekről.