Szeged–Hódmezővásárhely: vonat–villamos

Az ABB több mint 180 millió dollár értékű megbízást kapott a svájci Stadler vonatgyártótól. A rendelések alapján az ABB csúcstechnológiai szintű berendezéseket szállít 160 vonatszerelvényhez és mozdonyhoz Európában és Észak-Amerikában. Az ABB akkumulátor- és vontatási rendszerei hozzájárulnak a környezetvédelemhez, támogatják az átállást a fenntarthatóbb e-mobilitásra.

A rendelések szerint az ABB vontatási berendezést szállít az Egyesült Királyságban működő Wales&Borders vasúti franchise vállalat 71 szerelvényéhez. A vontató berendezés a felsővezetékről, a generátorról vagy az akkumulátorból érkező villamos energiát a vontatómotorok meghajtására alkalmas feszültségű és frekvenciájú árammá alakítja. A 71 szerelvényből 24 három üzemmódban is működhet.

A lítiumion-akkumulátorcellákra épülő, nagy teljesítményű energiatároló rendszert Svájcban, az ABB badeni üzemében gyártják, ekként a nem villamosított vágányszakaszokon a szerelvény a dízelmotor bekapcsolása nélkül képes közlekedni. Az új technológia tetemes költségmegtakarítással jár, csökkenthető általa az ökológiai lábnyom és a villamosítási igény is.   

A Stadler által gyártott, a CityLink járműcsaládba tartozó 36 vonat-villamost (tram-train) az ABB vontató berendezésével és energiatároló rendszereivel látják el. A fejlesztéssel egyrészt csökkenteni kívánják a káros anyagok kibocsátását a walesi Cardiffban és környékén, másrészt ezzel helyettesítik a jelenlegi dízelvontatású járműflottát. A vonat-villamosok a villamosított vágányszakaszokon a felsővezetékről érkező villamos energiával üzemelnek, a nem villamosított szakaszokon akkumulátoros üzemmódban közlekednek.   

A vontató berendezéseket száznál több, Németországban, Magyarországon, Olaszországban, Szlovéniában, Kanadában és az Egyesült Államokban közlekedő regionális vasúti szerelvényre és mozdonyra is telepítik, amivel javítani lehet a szolgáltatás minőségét, gyorsabbá tehetők a csatlakozások és bővíthető a fenntartható elővárosi forgalom is.

Magyarországon az ABB berendezéseivel felszerelt nyolc „motorvonat” fog közlekedni Szeged és Hódmezővásárhely között, várhatóan 2021. szeptembertől. A Szeged–Hódmezővásárhely vonat–train egy jelenleg építés alatt álló szakasz a két város között. Célja: a vasúti infrastruktúra használatával olyan közlekedési rendszer létrehozása, mely hozzájárul a közösségi közlekedés versenyképességének megtartásához, javításához, valamint lehetővé teszi a közúti gépjármű-forgalom és az általa okozott környezeti terhelés csökkentését is.

Ez a kedvezőtlen vonalvezetésű nagyvasúttal csak oly módon megvalósítható, ha összekötik a villamosközlekedéssel, így biztosítva a városok központjai közötti gyors és közvetlen kapcsolatot.