Személyi és útlevél helyett okostelefon

Az e-aláírás-specialista Netlock szerint hamarosan felválthatják az okostelefonokba zárt digitális tárcák a fizikailag létező okmányokat, bőrtárcákat: már az idén áttörés jöhet a digitalizációban.

Somkuti András, a Docler Csoport elnöke, az elektronikus aláírásokra és webes biztonsági hitelesítésre szakosodott Netlock ügyvezetője a pénzügyi területen hódító (fintech cégek, EU második pénzforgalmi irányelv, azaz PSD2) változásokhoz mérhető gyors változással számol már az idén. Azt mondja: „Évek óta létezik megbízható, kényelmes és biztonságos megoldás arra, hogy egy szerződést vagy bármilyen egyéb dokumentumot aláírjunk a virtuális térben toll és papír nélkül, elektronikusan. Ez azt jelenti, hogy rendelkezünk digitális identitással, amely képessé tesz minket arra, hogy elektronikusan hitelesítsünk dokumentumokat jogilag az Európai Unió minden tagországában elfogadott módon…”

Mégis, miközben digitális identitásunk lehetőséget biztosít arra, hogy a virtuális világban aláírjunk, aközben személyazonosságunk igazolására ma a leginkább bevett módszer, ha személyi igazolványt, vezetői engedélyt vagy útlevelet hordunk magunkkal. Vagyis legféltettebb személyes adatainkat legtöbben egy nem túlságosan védett pénztárcában tároljuk – fejtegeti a szakember, hozzátéve:

„Ez korántsem a legkényelmesebb és nem is túl biztonságos megoldás, az okoseszközök és mesterséges intelligencia korában már idejétmúlt. Technológiai oldalról pedig ma már semmi akadálya, hogy – kihasználva a megbízható és kipróbált titkosítási és e-aláíró megoldásokat – olyan digitális identitástárcát hozzunk létre, amely az okostelefonunkba zárva, képes lehet felváltani a papír vagy műanyag személyes dokumentumokat.”

Ha fizetni tudunk a telefonunkba zárt bankkártyákkal, akkor miért ne igazolhatnánk személyazonosságunkat is hasonló módon?

A digitális személyazonosító tárca minden eddiginél egyszerűbbé, kényelmesebbé tenné/teszi az életünket, miközben módot ad(na) személyes adataink sokkal magas szintű védelmére és ellenőrzésére is. Hiszen ami papíron vagy műanyag kártyán kap helyet, nagyon nehezen kontrollálható és védhető. A Netlock digitális identitástárcával biztonságosan igazolhatnánk személyazonosságunkat a virtuális és a valóságos világban is:

# A virtuális világban minden olyan művelet elvégzésére képessé tehet minket az interneten keresztül is, amelyhez eddig személyes megjelenésre, tollal, papíron történő aláírásra és/vagy a tárcánkban tárolt személyazonosító okmányaink bemutatására volt szükségünk.

# A fizikai valóságban pedig módot adna arra, hogy akár egy okostelefonon keresztül is igazoljuk magunkat igazolványaink, útlevelünk vagy más okmányaink jogilag hiteles, digitális másolatával.

Sokkal többről van szó annál, hogy ne kelljen ügyfélszolgálatra járni vagy (pénz)tárcát magunkkal vinni. Az okostelefonba zárt digitális azonosítótárca arra is módot ad, hogy mindig csak a kellő információt, az adott célhoz szükséges módon és mélységig osszuk meg a másik féllel. Azaz: ha csak a nevünket kell közölni, akkor ne kelljen személyiigazolvány-számot vagy születési adatokat is megosztani.

Ez a módszer, eszköz arra is képessé tesz bárkit, hogy személyazonossága igazolása után hivatalosan elkötelezze magát, szerződjék, jogilag hiteles módon aláírjon vagy fizessen.

„Úgy is elképzelhető mindez, mint egy magán páncélszekrény a végtelen IT-felhőben, amit senki más nem tud megnyitni, csak az identitás birtokosa – mondja Somkuti András Docler-elnök. – Egy széf, amelyre egy digitális vasember vigyáz, a páncél mögött pedig mi magunk vagyunk. A kis vasember pedig csak nekünk fogad szót, nekünk engedelmeskedik, tőlünk fogad el parancsot, ha pedig utasítjuk, akkor elküldi a kért információt – személyes adatot, diplomát, gépjármű-dokumentumokat, vagy aláírásunkat – az okostelefonunkra akár egy rendőr, esetleg egy okmányiroda munkatársa számára, vagy éppen egy adásvételi szerződéshez, ha autót vásárolunk.”

A digitális ÉN-tárca gyakorlatilag az eddig csak az okmányainkon (személyazonosító igazolványon, útlevélen, forgalmi engedélyen, TB- és adókártyán, diplomán vagy egészségügyi kartonjainkon) szereplő adatainkat képes a digitális világba zárva védeni és tárolni a hagyományos okmányok helyett vagy mellett. Mindezt kriptográfiai kódokkal és jelszavakkal védve úgy, hogy kizárólag a tulajdonos által birtokolt azonosítóval lehet elérni, majd az adott adatot a tulajdonos személyéhez kötni. A tárcát jogilag ellenőrzött és államilag felügyelt módon, csakis megfelelő engedéllyel rendelkező hitelesítési szolgáltató vállalat adhatja ki a tulajdonosának.

A Netlock szakemberei jelenleg azon dolgoznak, hogy az okostelefonon elérhető digitális identitástárca első példányát még az idén bemutassák a piacnak, és elérhetővé tegyék elsők között a magyar használóknak.