Szép új világ, sokadszor – és kikapcs

(Szénási Sándor/Klubrádió) Erdogan államfő jelezte, hogy internetes felületeket – Facebook, Twitter – a romlottság, a hazugság, a becsületsértés, a karaktergyilkosságok és a személyes jogok elleni támadások helyszínének tekinti, és ebben az élenjáró rezsim vezetőjének száz százalékig igaza van. (A nyitó kép forrása: mobil.krone.at)

Az élenjáró török rezsim úgy döntött, hogy azoknak a közösségi oldalaknak, amelyek naponta egymillió fölött vonzanak felhasználókat, ki kell nevezniük egy török állampolgárt képviselőnek. Az élenjáró török rendszerrel kapcsolatban az embernek már igen kevés kérdeznivalója van, ez esetben azonban tán még felvonja a szemöldökét, mielőtt rájön, hogy a képviselő az az ember, akit a Twitter- vagy a Facebook-tartalmak miatt szorongatni lehet, ami az ankarai kormány szívének olyannyira kedves foglalatosság, hogy képviselő hiányában a szolgáltató bírsággal és sávszélesség-csökkentéssel lesz büntethető. A képviselő felel azért is, hogy a törökországi használók adatait törökországi szervereken tárolják, de lesz dolga a jogsértő tartalmak eltüntetésével is, amire a kormány 24 órát ad.

Erdogan államfő korábban már jelezte, hogy a mondott felületeket a romlottság, a hazugság, a becsületsértés, a karaktergyilkosságok, és a személyes jogok elleni támadások helyszínének tekinti, és ebben az élenjáró rezsim vezetőjének száz százalékig igaza van.

Azt persze hozzáfűzhetjük, hogy a zsúfolt börtönöket, a jogkorlátozásokat, a politikai ellenfelek meghurcolását tekintve a török politikának nincs mit tanulnia a Facebooktól, ami, kétségkívül, úgy adja el az adatainkat, mintha a tulajdonai lennénk, és a nagyobb haszon reményében úgy hagy szerkesztetlenül minden hazugságot, és karaktergyilkosságot, mintha az lenne a szabadság netovábbja. Fajvédő ügyekben világcégek nem véletlenül bojkottálják. Nem nagyon, nem sokáig, de valamennyire mégis.

Viszont a Facebook nem diktatúra, akár igazat is lehet írni az oldalain, és ki lehet kapcsolni például, amit a török ember az ő Erdoganjáról nem mondhat el.

Az a helyzet tehát, hogy a romlott, ezer sebből vérző, a politikai kultúra megzuhanásáért sokban felelős közösségi oldalak a szabadság vágyképei lesznek hamarosan, ahogy az élenjáró török rezsim totális cenzúra alá vonja az internetet. Nincs kétségünk, hogy a többi élenjáró rendszer szép mintákat tanulhat majd tőle.