Társasházi lakást venne? Nézzen utána a számoknak is!

 

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová beköltöznének, mivel módosították a társasházi törvény rendelkezéseit. A jövőre életbe lépő jogszabályváltozások célja részben pont ez, a társasházi gazdálkodás átláthatóbbá tétele volt.

Vannak azonban más, könnyen észrevehető jelek, amelyek megmutathatják, hogy szabad-e vásárolni, vagy sem.

A társasházi törvény módosításainak célja egyrészt, hogy még könnyebben lehessen ellenőrizni a társasház gazdálkodását, másrészt az eddiginél szigorúbb jogszabályi keretek közé terelnék, ki láthatja el a közös képviselő tisztségét. Létrejön ezért egy nyilvántartás, ahol a bejelentett közös képviselők bizonyos személyes adatai is megtalálhatóak, és bárki által ellenőrizhetőek. Ezeket az adatokat az illetékes földhivatalok honlapjukon teszik elérhetővé, a társasházak számviteli szabályok szerinti beszámolói, valamint a társasház közösségének adatai mellett.

A társasház gazdálkodásának nyilvánossá tétele azt eredményezheti, hogy az ingatlanvásárló egyszerű módon hozzájuthat a ház pénzügyi adataihoz, megnézheti, hogy van-e adóssága vagy hiánya és eszerint dönthet, hogy kíván-e a közösséghez csatlakozni, tehát ingatlant vásárolni a házban. Ennek akár az ingatlanok értékére is lehet hatása, mivel: ha nem meggyőzőek a számok, az el is tántoríthatja a vásárlókat.

Mire érdemes figyelni?

1.  Érdemes utánanézni a ház gazdálkodásának. Megvizsgálandó, mennyire tértek el a tervezett és elfogadott költségvetéstől év végén, és milyen események alakították a pénzügyi helyzetet. Ha folyamatos műszaki problémák miatt sok volt az előre nem látható költség, valószínűleg rossz műszaki állapotban lehet a ház.

2.  Mindig igyekezzünk kérdezősködni a szomszédoktól, lakóktól, hogy milyen a közösség, milyen aktuális események, problémák vannak a ház életében.

3.  Érdemes utánakérdezni, hogy például van-e a társasháznak lakástakarék-pénztári megtakarítása. Ha van, az nyilván azt jelzi, hogy hosszú távon gondolkodnak a lakók és a közös képviselő is. Ez biztató jel lehet.

4.  Fővárosi kerületekben pályázatokat hirdetnek társasházak számára, főleg korszerűsítési, karbantartási, állagmegóvási céllal. Az önkormányzatok honlapján feltüntetik a nyertes házakat, ami azért lehet fontos, mert a pályázatból származó összegen túl fejleszteni vágyó, aktív közösségre utal, ami szintén jó jel lehet vásárláskor.