Szeress a szíveddel, szeresd a szíved – ne csak holnap!

A szívünknek is szüksége van a törődésre és a szeretetre. Ezért ugyanúgy ahogy családtagjainkról, gyermekeinkről, szerelmünkről és barátainkról gondoskodunk, szervezetünk motorjának, a szívünknek is jár az odafigyelés és a gondoskodás. De hogyan járulhatunk hozzá szívünk egészségének megőrzéséhez? (A nyitó kép forrása: Mein Bezirk.)

A kardiovaszkuláris megbetegedések a világ vezető halálokai közé tartoznak, mégis sokan nem veszik elég komolyan ezt a veszélyt mindaddig, amíg nem szembesülnek a problémával. Pedig a mindennapi életben bevezetett apró kis változtatásokkal csökkenteni lehet a szívbetegségek, mint például a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát, továbbá még az életminőségünket is javíthatjuk vele.

Az egészséges életmódra váltás nem megy egyik napról a másikra. Hosszadalmas folyamat, ami az első időszakban kihívásokkal teli lehet. Azonban amint az apró életmódbeli változtatások mindennapi rutinná válnak, már ez az új életmód lesz a normális. Minden kezdet nehéz, ezért összegyűjtöttünk néhány egyszerű és egészséges fogadalmat, amivel hozzájárulhatunk szívünk, egészségének megóvásához, sőt, több betegség kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük – cukor-, magasvérnyomás-betegséget –, amik a szívelégtelenség társbetegségei lehetnek.

 • Változtassunk táplálkozási és folyadékfogyasztási szokásainkon: Étkezésünkben törekedjünk a rostban gazdag táplálkozásra, ha tudjuk, a tésztaféléknél válasszuk a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a cukrot pedig helyettesítsük más természetes édesítőszerekkel pl.: méz, kókuszvirágcukor, agavészirup. A cukros üdítőitalok és gyümölcslevek helyett fogyasszunk vizet vagy egyéb cukormentes italokat pl.: teát, frissen facsart gyümölcsleveket, valamint mérsékeljük az alkoholfogyasztást.

Eleinte nagy kihívás lehet a konyhában az egészséges ételek elkészítése. Ma már szerencsére rengeteg gasztroblog létezik, amik változatos és egészséges recepteket ajánlanak.

 • Kapcsoljunk aktívabb életmódra: Közhelynek tűnhet föl, de a rendszeres mozgás vitathatatlanul hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez és a közérzetünk is jobb lesz tőle. Orvosunkkal egyeztessünk a számunkra legmegfelelőbb mozgásformáról és a gyakoriságáról. Optimális esetben hetente öt alkalommal mozogjunk 30 percet, ez lehet séta, tánc, torna stb. Hatalmas segítség lehet, ha csoportosan kezdjük el a mozgást és motiváljuk a másikat.

Ha egészségi állapotunk megengedi, kezdjünk el egy 30 napos mozgáskihívást, amiben már ingyenesen letölthető applikációk is a segítségünkre lehetnek.

 • Le a cigarettával! A dohányzásról leszokással sokat tehetünk a szívünk egészségéért. Már 2 füstmentes év elteltével csökkenhet a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata.

Motiváljuk magunkat azzal, hogy minden héten félretesszük azt a pénzt, amit cigarettára költöttünk volna, és a hónap végén jutalmazzuk meg magunkat és vegyünk az összegyűlt összegből valami szépet, maradandót.

Amivel fontos tisztában lenni, hogy az esetleges első jeleknél azonnal orvoshoz forduljunk:

 • csökkent fizikai aktivitás
 • kisebb terhelésnél is rögtön jelentkező fáradtság, gyengeség érzése
 • étvágytalanság
 • hirtelen testsúlyemelkedés
 • erős szívdobogás érzése
 • nyugalomban is jelentkező légszomj
 • szabálytalan szívverés
 • nem múló köhögés

Az apró fogadalmakon, életmódbeli tanácsokon kívül arra kell törekedni, hogy rendszeresen vegyünk részt szűrővizsgálatokon vagy ha valamilyen panasz adódik, azonnal forduljunk orvoshoz.  Ha bekövetkezett a baj, akkor se essünk pánikba, mert a kordában tartott szív- és érrendszeri megbetegedésekkel együtt lehet élni. Fontos ilyenkor is az egészséges életmódra való törekvés, valamint, hogy tartsuk az orvosi előírásokat.

A szív világnapja tökéletes alkalom arra, hogy elkezdjünk törődni a szívünkkel, és megóvása végett néhány fogadalmat tegyünk magunknak.