Szigorodik a maszktörvény Spanyolországban

(Alicantei tudósítás) Távolságtól függetlenül, mindenhol kötelező lesz maszkot hordani a Baleári-szigeteken és Katalóniában is. Baszkföld is szigorított, ám ott csak egy régióra vonatkoznak az új szabályok. Galícia eközben úgy döntött: feloldja a pár napja kihirdetett karantént A Mariñában és csak a járvány kiindulópontjában, Burelában tartja fenn a szabad mozgást korlátozó előírásokat. Aragónia csütörtökön bejelentette: az újra fertőzött huescai és egy zaragozai régió továbbra is a 2-es karanténfeloldási fázisban marad.

Hétfőtől szigorodik a maszktörvény a Baleári-szigeteken. Minden közterületen és zárt térben kötelező lesz viselni a maszkokat akkor is, ha fenntartható a 1,5–2 méter távolság másoktól. Ez azt jelenti, hogy kivétel nélkül használni kell a védőeszközöket annak érdekében, hogy megfékezzék a koronavírus terjedését. Csak azok vehetik le a maszkot, akik esznek vagy isznak valamelyik étteremben, bárban, illetve akik sportolnak vagy fürdenek a tengerben, közösségi medencékben, továbbá akik légzési nehézségekkel, tüdőbetegséggel küzdenek.

huffington_post_1.jpeg

Fotó: Huffington Post

Patricia Gómez, a szigetek egészségügyi tanácsadója közölte: az emberek gyülekezését is korlátozzák. Hétfőtől nyilvános területen maximum 70-en, zárt térben legfeljebb 30-an gyűlhetnek össze fiesztákon ünnepelni. Az új szabályokat a pénteki közlönyben teszik közzé és hétfőtől lépnek életbe. A Baleári-szigetek 9 újra fertőzött területet tart jelenleg nyilván 56 beteggel, ezek közül egy Ibizán, a többi pedig Mallorcán található.

Nemcsak a Baleári-szigetek, Katalónia is szigorított a maszkhasználati törvényen, melyet Salvador Illa egészségügyi miniszter is támogatott. Nyílt és zárt térben is fel kell tenni a maszkokat 2 méteres távolságtartás mellett is. A szabály a 6 éves kor fölöttiekre vonatkozik és mindenki csak addig mentesül alóla, amíg sportol, eszik-iszik vagy napozik és úszik. A büntetések összegét nem emelik egyik területen sem: aki megszegi a szabályt, 100 eurót fizet. A katalánoknál már csütörtöktől életbe lépett a rendelet. Baszkföld is bevezeti az új szabályt, ám egyelőre nem a teljes területére, csak Ordizia városára terjeszti ki a szigorított intézkedéseket.

lasexta_1.jpg

Fotó: La Sexta

Galícia feloldja a Lugo provinciában található a mariñai karantén egy részét, de a vírus terjedésének kiindulópontját, Burela régiót továbbra is zárva tartja, ugyanis ott él a fertőzöttek 80 százaléka. Jelenleg 165 beteget tartanak nyilván a galíciai régióban és mintegy 300 ember van elszigetelve az otthonában. Bár a közösség elnöke megszünteti a szabad mozgás korlátozását, néhány szigorító intézkedés egész A Mariñában érvényben marad: az üzletek, bárok befogadóképességének korlátozása és a maximum 14 fős baráti, családi összejövetelekre vonatkozó szabályt is fenntartják további 5 napig.

Fotó: RTVE

Aragónia eközben bejelentette, hogy továbbra sem engedi ki négy régióját a 2-es karanténfeloldási szakaszból, mert a betegek száma továbbra is emelkedik, bár egyes területeken határozottan lassítani tudták az intézkedéssel a Covid terjedését. A katalán Segriában, ahol továbbra is érvényben van a teljes karantén és csak engedéllyel lehet ki-beutazni a térségbe, elhunyt egy beteg, aki az első a júniusi karanténfeloldás óta. Az egészségügyi dolgozók aggódnak, ugyanis nő a kórházi ellátásra szoruló betegek száma.

elperiodico_4.jpg

A képen Segriá régió egyik kórháza (Fotó: El Periódico)

Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az elmúlt 24 órában 241 új fertőzöttet és 5 halottat regisztráltak a kórházak. Beszámolt arról is, hogy Valencia, Baszkföld és Aragónia is új gócpontokat jelentett be az egészségügyi minisztériumnak, így már összesen 73 területet figyelnek az egészségügyi szakértők. Simón tájékoztatása szerint egyelőre nincs több olyan terület Spanyolországban, amelyet karanténba kellene zárni az újra fertőződések miatt.

A képen Fernando Simón, az egészségügyi tárca veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központjának igazgatója (Fotó: RTVE)

Belgium miniszterelnöke mindeközben bejelentette: ismét karanténba küldi azokat a spanyolokat, akik a katalán Lleida vagy a galíciai A Mariña területéről érkeznek az országba.