Orbán kisegér Merkelnek: hallod, hogy dübörgünk?

Orbán Viktor megpróbálta lebeszélni Angela Merkelt arról, hogy kancellári megbízatásának lejárta után visszavonuljon a politikától, de nem járt sikerrel.

A miniszterelnök a Polgári Magyarország Alapítvány Európa – cenzúrázatlanul – online konferenciáján beszélt erről. Szinte csak zárójelben említette ezt a magyar miniszterelnök, mintegy számára mindennapos momentumként, érzékeltetvén, hogy ő is annak a klubnak a tagja, ahová Merkel kancellár is lejár sörözni és ahol a fontos dolgok elrendeződnek. Lóf@szt, mama! – hogy klasszikusokat idézzünk!

Orbán Viktor Aleksandar Vučić szerb elnök és Janez Janša szlovén kormányfő társaságában mondott beszédet, amelyben Merkel abban a megközelítésben került említésre, hogy Orbán szerint jó, hogy „ők még mindig itt vannak, mert az egyetlen nyugati politikus, aki ma is aktív, és a Szovjetunió összeomlása után is részt vett a kontinens alakításában, az Angela Merkel, aki éppen távozóban van.”

Ebben az összefüggésben mondta Orbán, hogy megpróbálta rávenni Merkelt: hogy maradjon még köreikben, a nagy öregek között, szükség van rá, mert nélkülük, tapasztalt öreg rókák nélkül, mivé lenne Európa.

Orbán nem először próbálja azt a látszatot kelteni, mintha ő is Európa erős emberei közé tartozna. Véleményformáló volna, akire figyelnek, mert számít, amit mond. Ám hiába próbálja a valóságot maga felé hajlítani,

valójában megtűrt pária a nemzetközi tanácskozásokon, bár kétségtelen, hogy magatartásával, a demokratikus jogrendszer elleni merényleteivel időről időre képes magára iránytani a figyelmet.

Tudnak róla Európában, a minimális cél tehát teljesült, de ez nem azt jelenti, hogy kedvelnék, vagy nagyra tartanák.

Orbán hiába igyekszik Európa erős embere szerepében mutatkozni, és a neki gazsuláló lakájmédia is sikertelenül próbálja ezt a látszatot kelteni.

Ezek a kísérletek eddig ugyanúgy kudarcba fulladtak, mint ahogy Orbánnak sem sikerült rávennie a maradásra Merkelt.