Szikora Robi útja Kádártól Orbánig

„A jó isten keze van abban, hogy egy olyan korban élhetek, amikor egy keresztény, katolikus országnak egy ilyen ember a vezetője mint a miniszterelnök… Ha ő nincs, ma itt lennének a migránsok. Nem kellenek a migránsok, van nekünk elég gondunk a baloldallal is.” (A nyitó kép forrása: https://www.iec2020.hu)

Szikora Róbert a csikidám-stílus magyarországi megteremtője nyilatkozta ezt a Mandinernek. Az R-GO zenekarról 1986-ban készült könyvben még azt nyilatkozta, hogy Kádár János a kedvenc politikusa. Orbán akkor még nem lehetett, a Fidesz vezére abban az időben még csak 23 éves volt. Párttitkári család sarja, liberális és istentagadó, alkalmatlan arra, hogy egy mélyen vallásos, keresztény és konzervatív antikommunista példaképe legyen. Maradt Szikorának Kádár János. 

János bácsi. Akit, még emlékszünk rá, mindenki szeretett. Kivéve azokat, akik nem. Szikora Robi is szerette, ő volt a kedvenc politikusa. Hogy mit szeretett Kádárban, azt nem mondta el a Mandinernek. Igaz, arról sem beszélt most, hogy valaha az MSZMP főtitkára volt a példaképe. 

Valljuk be, Kádár ma már nem volna jó példaképnek. Egykor alkalmas volt erre, mert ő volt a mi János bácsink. Jó diktátorunk volt nekünk Kádár János, jobb dolgunk volt, mint azoknak, a hozzánk hasonlóan szintén elnyomott népeknek, akiknek nála rosszabb diktátor jutott. A keletnémeteknek például, a csehszlovákoknak, a bolgárokról, a szovjetekről nem is beszélve. A mi diktátorunk sokkal többet engedett meg nekünk, mint másoknak az ő diktátoraik.

Ezért kedvelte őt Szikora Róbert, 1986-ban. Tapasztalatból tudom, 1986-ban már nem volt kötelező hülyeségeket mondani. Kivéve, ha az ember akart valamit a hatalomtól. Pénzt, pozíciót, hasonlót. 

Amúgy nincs ez másként most sem. Szikora Robi az elmúlt években 17 millió forintot kapott Orbán Viktor Emmi nevű minisztériumától. Balog Zoltán regnálása idején tízmilliót, majd Kásler Miklós is megdobta őt 7 millával.

Tudomásunk szerint Szikora Robi Kádár Jánostól nem kapott pénzt. Legföljebb egy kisdobos, és egy úttörőnyakkendőt. Kádárt tehát nem a pénzéért szerette Szikora, hanem csak úgy, meggyőződésből.

Meg talán azért is, mert ez a kedves, idős korára megjavult diktátor, szeretett sakkozni. És a sakk Szikora számára is fontos. A Mandinernek adott interjúban mondta, hogy Orbán a sakktáblán hat lépéssel előbbre jár, mint a hazai liberálisok és baloldaliak.

Hogy ezt miként csinálja Orbán, titok. Hacsak úgy nem, hogy csal. Egymás után hatot lép, ami szabálytalan.

A sakkban, aki ismeri ezt a játékot, tudja, hol az egyik lép, hol a másik. Kettőt lépni nem lehet, mert leléptetik az embert. Aki pedig hatot lép a sakkban, az közveszélyes őrült. Az ilyen ember ugyanis mindenre képes. Arra is, hogy ha vesztésre áll, felborítsa a sakktáblát.