Késő bánatok – a szavak számítanak

(Szerző: Szénási Sándor) A világnak abban a részében, amelyhez van szerencsétlenségünk tartozni, az amerikai választások tisztaságának trumpi tagadását „ objektivitással” visszaigazoló sunyi hatalmi propaganda most épp a szólásszabadság védelmezőjét játssza a politikai bűnöző letiltásai után. (A nyitó kép forrása: MarketWatch)

Nincs új a nap alatt, a demokrácia ellenfelei a demokrácia nevében követelik az uszitás és rágalmazás szabadságát, és ezt Merkel sajnálatos módon nem érti meg. A demokraták pedig mindig megvárják, hogy meghaljanak emberek…
A YouTube is letiltotta azt az Egyesült államok elnökének öltözött, mind közönségesen Donald Trumpnak nevezett uszítót, akivel kapcsolatban persze az egyik nézőpont szerint magának a jelzőnek a használata az igazi uszítás ez ellen a remek ember ellen, mások meg azt mondják, a hazaáruló szó lenne megfelelő arra, aki a honfitársaik ellen indít harcba honfitársakat. Words matter – a szavak számítanak – mondta a szenátus káplánja a négy halottat követelő roham után Trump harcba hívó mondatairól.

A nagy techcégek mindenesetre sorra fosztják meg kommunikációs csatornáitól a választások állítólagos elcsalásával lázító Trumpot, a Capitoliumra betörők közül pedig az FBI már mindenkit megtalált, látszólag tehát rendben menne a hazugság és a káosz felszámolása, de mindenki tudja, hogy ez nincs így.

A paramilitáris szervezetek, a Three Percenters, a Proud Boys, a Cowboys for Trump és a QAnon mozgalom második menetre készül Biden beiktatásának napján, a fővárosban szükségállapot van, és aligha hihető, hogy egy esetleges békés ceremónia után a szélsőjobb oldalon elillanna a polgárháborús láz. Minthogy az is látszik, hogy a világnak abban a részében, amelyhez van szerencsétlenségünk tartozni, az amerikai választások tisztaságának trumpi tagadását „objektivitással” bizonyító sunyi hatalmi propaganda most épp a szólásszabadság védelmezőjét játssza a politikai bűnöző letiltásai után.

Nincs új a nap alatt, a demokrácia ellenfelei a demokrácia nevében követelik az uszítás és rágalmazás szabadságát, és ezt Merkel sajnálatos módon nem érti meg, míg Navalnij, aki szintén elítélte Trump korlátozását, nagyon is érti. Azt hiszi azonban, hogy ha mondjuk, a Twitter nem löki ki Trumpot az oldalairól, Putyinnak nem lesz indoka a szabad beszéd korlátozására.

De hát indok mindig van, Putyinok mindig lesznek, a demokraták pedig mindig megvárják, hogy meghaljanak emberek, addig nem akarják meghallani a szenátus káplánjának szavait: Words matter. Számítanak a szavak.