Szombathelyi gyermekkönyvtár kéri a segítséget – kiöregedtek a számítástechnikai eszközei

“Intézményünk vezetése sokáig úgy gondolta, hogy szponzorációs kérést csak közvetlenül, személyre szólóan küldhetünk ki. A nyilvános kérést – ha nem koldulásként értelmeztük vagy méltóságon aluliként kategorizáltuk is – de igyekeztünk mellőzni” – írja Bozzai Judit gyermek-könyvtáros. „Mára azonban olyan fokúak a fenntartási nehézségeink, hogy már a nyilvánosságtól sem riadunk vissza. Arra kérem, hogy az Önök internetes hírportáljának a segítségével és kapcsolatainak mozgósításával legyen segítségünkre.

Kérésünk – jóllehet nehézségeink jóval összetettebbek és sokrétűbbek – kizárólag számítástechnikai eszközökre vonatkoznak, az Infovilág profiljához igazodva.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár Gyermekkönyvtára évtizedek óta dolgozik azért, hogy a szombathelyi és Vas megyei gyermekek számára legyen egy olyan hely, ahol mindenki megtalálhatja az érdeklődének megfelelő könyveket; ahol segítséget kaphat a tanuláshoz; ahol tartalmasan töltheti el szabadidejét. A könyvtár szolgáltatásai közé tartozik a számítógép-használat, a gyermekek felkészítése az információs társadalom kihívásaira. A gyermekkönyvtár számítógépei a tanulás, a játék, az információkeresés, valamint a könyvtárosi munka fontos eszközei.

Szeretnénk, ha a könyvtár egyre apadó költségvetése nem hátráltatná és nem tenné lehetetlenné a színvonalas és minden gyermek számára ingyenesen hozzáférhető szolgáltatásokat. Ám ez az igény ma már csak külső segítséggel valósulhat meg. Az egyre szűkösebb pénzügyi források és a gyakran változó, bizonytalanságot eredményező fenntartói viszonyok miatt mára gyermekkönyvtárunk elavult számítógépeinek és perifériáinak javítása és cseréje lehetetlenné vált, bármennyire indokolná is a napi használat, s az a tény, hogy sok, támogatásra szoruló gyermeknek a könyvtár az egyetlen hely a szabadidős számítógép-használathoz. A kialakult helyzet és a számítógépeket szívesen használó 1600 beiratkozott gyermek igényei ösztönöznek arra, hogy kérjem: támogassák a gyermekkönyvtárat számítógépek és perifériák adományozásával.

A jövőbeni együttműködés reményében várjuk cégek és magánszemélyek jelentkezését.

Kérjük, segítsenek, hogy a megteremtett értékeket megőrizhessük, hogy a jövő generációját a jó úton indíthassuk el, s hogy továbbra is biztos pont lehessünk társadalmunk életében.

Bízunk abban, hogy a gyermekkönyvtár létét fontosnak, munkánkat támogatásra érdemesnek találják. Kérdéseikkel, további információkkal, egyeztetéssel kapcsolatban készséggel állok rendelkezésükre.

Köszönettel: Bozzai Judit gyermek-könyvtáros”

(Elérhetősége: Berzsenyi Dániel Könyvtár, 9700 Szombathely, Dr. Antall József tér 1., telefon: 06 94 513 544, e-mail: gykvt@bdmk.hu)

A fentiekhez az Infovilág szerkesztősége – ha számítógéppel és perifériákkal nem tud is – néhány szoftverrel igyekszik hozzájárulni a szombathelyi gyermekkönyvtár gyarapodásához. Hét számítógéphez egy-egy évre érvényes internet-biztonsági programot juttat el a Berzsenyi Könyvtárnak, továbbá az Arcanum Digitéka kiadásában megjelent Pannon Enciklopédia Magyar nyelv és irodalom kötetét és a Diákkönyvtár I. dvd-jét, valamint a Kossuth és Mojzer Kiadó öt hangoskönyvét (Lengyel Dénes: magyar regék és mondák; Oscar wilde: A boldog herceg / A csalogány és a rózsa; Kosztolányi Dezső legszebb versei; Weöres Sándor: Válogatott versei; Csányi Vilmos: Bukfenc mindent tud), illetve a CD Multimédia–Europress kiadásában megjelent Pilinszky audió-cd-t.

Egyúttal arra kéri az Infovilággal, a hiteles hírportállal kapcsolatban álló több száz céget, vállalkozást, hogy a tőlük telhető módon és mértékben segítsék – mindenekelőtt számítástechnikai, informatikai eszközökkel – a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár gyermekkönyvtárát, amiért szerkesztőségünk előre is hálás köszönetét fejezi ki.