Szomszédolás drótszamárral – napfényes kerékpáros-kirándulás Burgenlandban

A napsütötte tartomány igazán vonzó célpont azon kerékpárosok számára, akik szabadidejüket a természetben és aktív, egészséges mozgással szeretnék eltölteni.

Teljesen mindegy, hogy egyedülállókról, csoportokról, párokról, családokról vagy sportolókról van szó: a Burgenland északi részén található, a helyiek és a külföldiek kitüntető érdeklődését élvező Fertő kerékpáros régió és a Burgenland déli vidékén található Rába–Őrség–Goričko Natúrpark között mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb kerékpáros útvonalakat. A kínálatban sok tematikus bicikliút is található, amely nagyszerű lehetőséget kínál, hogy kerékpározás közben a vidéket és az ott élőket, a kulturális és kulináris hagyományokat, valamint a növény- és állatvilágot is megismerjék az arra gurulók. Legalább ilyen fontosak a kerékpárosok igényeit maximálisan kiszolgáló házigazdák és a tökéletes, igazán példaértékű kerékpáros infrastruktúra.

Szívesen megfeledkezne az időről egy e-bike nyergében? Egy vérpezsdítő kalandra vágyna egy hegyikerékpáros ösvényen? Vagy szeretné megjavítani országúti biciklivel elért legjobb idejét? Esetleg egész egyszerűen csak együtt töltene egy kis időt a családjával?

Burgenland egyedülálló módon sok lehetőséget kínál a legkülönfélébb kerékpáros élményekhez. A napsütötte tartomány már csak földrajzi és klimatikus adottságainak köszönhetően is ideális választás a kerékpározáshoz. A tartomány északi részén elnyúló Pannon-síkság, valamint a Közép- és Dél-Burgenland lankái között húzódó kerékpárút-hálózat hossza összesen 2500 kilométer. Az útvonalak tökéletesen kitáblázottak, legnagyobb részt aszfaltozottak és tökéletes infrastruktúrával rendelkeznek.

A sok kerékpárkölcsönzőnek, szervizállomásnak, komphajónak, térképnek és a saját okostelefon-alkalmazásnak is köszönhetően, a változatos táj biztonságosan és a legnagyobb kényelemben fedezhető fel.

A Burgenland északi részén található, 130 kilométer hosszú Fertő-kerékpárút (B10) Ausztria első kerékpárútja, amely ötcsillagos értékelést kapott az Általános Német Kerékpáros Klubtól (ADFC). Ausztria legismertebb tókerülő kerékpárútja csodás természeti látnivalókkal várja a kirándulókat, az útvonal nagy része ugyanis a Fertő-Fertőzug Nemzeti Parkon át vezet. A kínálatot látványos kerékpáros-pihenők, tökéletes kerékpárbarát infrastruktúra, szívélyes vendéglátók, valamint minőségi borok és különleges helyi finomságok teszik teljessé.   

Európa legnyugatibb sztyepptaván közlekedő kompoknak és hajójáratoknak köszönhetően a Fertő kerékpárút ideális választás családoknak is. Különleges élmény a magyar–osztrák határ kerékpárral történő átlépése is: az útvonal egyharmada ugyanis Magyarországon át vezet. A Fertő-kerékpárúthoz kapcsolódó Cseresznyevirág-útvonal, illetve a Fertő környékén található szikes tavak között kanyargó Lacken-kerékpárút mellett nemrégiben egy harmadik útvonallal, a Fesztivál-kerékpárúttal gazdagodott a térség kínálata. A kultúra iránt is érdeklődő kerékpárosok ezen az útvonalon az operettjeiről és ünnepi játékáról ismert Mörbischből (Fertőmeggyes) a St. Margarethen-i (szentmargitbányai) kőfejtőben kialakított szabadtéri színpad értintésével juthatnak el a Haydn-városba, Kismartonba (Eisenstadt).

Dél-Burgenlandban, amely földrajzi adottságainak köszönhetően megterhelő lehet a kerékpárosok egy részének, szintén tavaly adták át a 260 kilométer hosszú Paradies-kerékpárutat, amely a régióban működő Paradies-manufaktúrákat köti össze egymással és tökéletes infrastruktúrát kínál az elektromos kerékpárral történő kirándulásokhoz.

A tartomány déli részén kialakított három természeti park közelében, valamint a Rába és a Lafnitz/Lapincs folyó mentén található kerékpáros szálláshelyek már évek óta foglalkoznak e-bike kölcsönzéssel és töltőállomásokat is működtetnek.

Közép-Burgenland legismertebb kerékpárútja a térség szelíd dombhátai között kanyargó és az emelkedőknek köszönhetően némi edzettséget is kívánó Rosalia kerékpárút (R32). A kékfrankos hazájaként is ismert vidéken nagy erőkkel dolgoznak egy családi kerékpáros élményútvonalon, amely a Felsőőr (Oberpullendorf) és Locsmánd (Lutzmannsburg) közelében található hajtánytúrával közösen még több élményt kínál gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Röviden összefoglalva: Burgenland hét kiemelt kerékpárútvonalat és napsütötte élményeket kínál.

További információk és részletek Burgenland portálján; tessék kattintani!