Sztárénekesnő és Versace-tiara a jubiláló bécsi operabálon

Az operavilág egyik legismertebb sztárénekese, Anna Nyetrebko nyitja meg az idei bécsi operabált. Az osztrák báli szezon kiemelkedő eseménye ezúttal egy különleges jubileummal, a Bécsi Operaház megnyitásának 150. évfordulójával párosul. Ennek állít emléket az elsőbálozók tánca is, akik Donatella Versace tiarájában tündökölnek majd. (Nyitó képünk: Elsőbálozók az Operabálon © Wiener Staatsoper / Michael Pöhn)

Anna Nyetrebko a Bohémélet „O soave fanciulla” áriáját és Luigi Arditi Il bacioját énekli majd el a nagyközönségnek. A sztárszoprán immáron harmadszor vesz részt február 28-án a Bécsi Operabálon, ahova ezúttal sztártenor férje, Juszif Ejvazov is elkíséri. Ejvazov Puccini másik gyönyörű áriájával, a Nessun dormával kápráztatja majd el a közönséget.

Anna Nyetrebko és Juszif Ejvazov © Vladimir Shirokov

A Bécsi Operabál az idén az Állami Operaház / Staatsoper megnyitásának 150. évfordulójának állít emléket. Ennek jegyében különleges fényjátékot vetítenek az épület homlokzatára, hogy felidézzék a történetét. A vendégeket az Staatsoper előtt katonazenekar várja majd korabeli indulókkal, és az elsőbálozók sem a szokásos nyitótánccal készülnek, hanem ifj. Johann Strauss Kaiser Franz Josef I, Rettungs-Jubel Marsch című indulójára táncolnak majd.

A lányok különleges fejdíszt viselhetnek: a Donatella Versace által tervezett tiarát Richard Wagner híres tetralógiájának első része, A Rajna kincse ihlette. Az első felvonás kulcsjelenetében Alberlich, a törpe a rajnai szüzek szerelmére áhítozik, de azok kigúnyolják. Alberlich azonban a felkelő nap sugarának fényében észreveszi a Rajna mélyén rejlő aranyat, melyet a sellők őriznek. Alberlich kifaggatja a Rajna lányait, akik mit sem sejtve elárulják a kincs titkát: az aranyból készült gyűrű mérhetetlen hatalmat ad. Alberlich bosszútól és hatalomvágytól vezérelve ellopja az aranyat. Donatella Versace tiarája a Rajna mélyére hatoló napfényt idézi, Swarowski-kristályokkal kirakott napsugarak ölelik körül a kincset, egy aranyban tündöklő gömbölyű kristályt. A Rajna motívumát pedig kékes árnyalatú kövek jelenítik meg a tiarán.

A Donatella Versace divatikon által tervezett tiara Wagner operáját idézi © Wiener Staatsoper / Ashley Taylor

Az Operabál Bécs legkiemelkedőbb és legrangosabb farsangi eseménye, ahol megfordul az osztrák kulturális, gazdasági és politikai élet krémje. A szervezők 1300 üveg pezsgővel, 9800 üveg borral, 900 üveg sörrel, 2500 pár bécsi virslivel, ezer falatkával és 1300 csésze gulyáslevessel készülnek. A belépőjegy 315 euróba kerül, de a vendégeknek egy páholyért 13 300 és 263 600 euró közötti összeget kell kifizetniük. Az Operaház összesen 1,1 millió euró nyereséget könyvelhet el magának az esemény után.