Szülinapi ajándékként fertőzés

(Alicantei tudósítás) Megugrott az új fertőzöttek száma a katalóniai Lleidában. Két hét alatt 187 új beteget diagnosztizáltak, közülük 20-at egy születésnapi partin. A rossz számok miatt a régió valószínűleg nem léphet tovább egyelőre a 2-es karanténfeloldási fázisba. Közben Valencia közösség, valamint Andalúzia két tartománya, Málaga és Granada is kérte átengedését a 2. zónába június 1-jén.

Szülinapi bulin terjedt el a koronavírus a katalóniai Lleidában. 20-an gyűltek össze ünnepelni, ami már önmagában szabálysértő volt, hisz az 1-es fázisban maximum 10 fős találkozókat lehet tartani. A 20 résztvevő közül feltételezhetően csak néhányan hordozták a vírust, az összejövetel után azonban mindannyiukat pozitív eredménnyel tesztelték. 

Gyorsteszt. (Fotó: ¡Sanidad)

Nem csak a születésnapi mulatságon ugrott meg a betegek száma: az elmúlt két hétben 187 új fertőzöttet diagnosztizáltak a régióban, többen közülük idősotthonokban élnek, de regisztráltak betegeket az egészségügyben és húsfeldolgozó üzemekben dolgozók között is.

Fotó: El Independiente

A rossz statisztikai adatok miatt Quim Torra katalán elnök valószínűleg nem kérvényezi Lleida beengedését a 2-es karanténfeloldási szakaszba. Május 11-én a térségben 12 beteg jutott 100 ezer lakosra, ez a szám május 22-én 43 főre emelkedett. Bár Lleida valószínűleg marad az 1-esben, Katalónia néhány része, köztük Girona és a közösség középső része várhatóan tovább enyhíthet jövő hétfőn.

Andalúzia Málaga és Granada azonnali beengedését kéri a 2-es fázisba. A helyi egészségügyi hivatal szerint nincs okuk arra, hogy megvárják a jövő hetet, mert mindkét tartományban jók az adatok, alig regisztrálnak betegeket. Valencia elnöke, Ximo Puig is kérte a karantén szabályainak további enyhítését. A teljes közösség egyszerre lépne be a 2-es szakaszba június 1-jén, amikor is letelik a kötelező 2 hetes várakozási idő.

Ximo Puig. Fotó: La Vanguardia

Az 1-es fázisba belépett Madrid módosította a gyerekek kijárási órarendjét. A közösség elnöke, Isabel Díaz Ayuso bejelentette, hogy csütörtöktől a 14 éven aluliak 10 és 13, valamint 17 és 21 óra között mehetnek ki játszani, sétálni a szabadba. Hozzátette, hogy Madrid eközben a kijárási órarend teljes eltörlését próbálja kiharcolni a kormánynál.

A szerdai közlönyben az áll, hogy a kormány eltörli a 2-es fázisban a gyerekek és a szabadban sportolók kijárási korlátozásait. A nap bármelyik szakaszában ki lehet menni, akár többször is. A tengerparton érvényes szabályokat az önkormányzatok dolgozzák majd ki. Ők mondják meg, hogy mit lehet csinálni a parton és mit nem, valamint azt is, hogy mennyi időt lehet a víz mellett tölteni.

Fotó: El Confidencial

Szerdán elkezdődött a 10 napos nemzeti gyász a Covid-19 áldozatainak tiszteletére. Országszerte 1 perces néma csenddel emlékeztek az elhunytakra, majd félárbócra eresztették a zászlókat. Délben VI. Fülöp, Spanyolország királya feleségével és két lányával, talpig feketébe öltözve fejezte ki együttérzését a halottak hozzátartozóinak.

Gyászol a spanyol uralkodó és családja. (Fotó: La Vanguardia)

Közben tovább folytatódtak a politikai összetűzések az országban: Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter továbbra is azt állítja, hogy “a belügyi csapat újjászervezése” miatt menesztette a madridi csendőrség fejét, mely után beadta lemondását a testület úgynevezett “2-es számú vezetője, mert “szégyenteljes” lépésnek találta felettese felmentését. A kirúgás azután történt, hogy a vezér átadott egy dokumentumot a bíróságnak, melyben a koronavírus-járvány elterjedése és a március 8-ai nőnapi tüntetések közötti összefüggésekről van szó. A 86 oldalas jelentés fő mondanivalója, hogy a kormány tudott az egészségügyi veszélyről, mégsem fújta le a demonstrációkat.

Eközben Pedro Sánchez miniszterelnök tartja magát a baszk Bilduval kötött megállapodáshoz és hatályon kívül fogja helyezni a 2012-es munkaügyi reform törvény egy részét. Emellett közölte, hogy a szükségállapot utolsó meghosszabbításáért hajlandó tárgyalni a katalán ERC-vel (katalán republikánusok), a PP-től, a legnagyobb ellenzéki párttól azonban elzárkózik.

Előtérben Gabriel Rufián, az ERC szóvivője, háttérben Pedro Sánchez miniszterelnök. ( Fotó: El Español )

Kiderült az is, hogy Spanyolország több mint 140 milliárd euró segítséget kaphat az Európai Bizottságtól, hogy talpra tudja állítani gazdaságát. Az összeg fele vissza nem térítendő kölcsön, a másik felét viszont idővel vissza kell majd fizetni. Az összesen 750 milliárd eurós alapból Olaszország után Spanyolország kapja a legnagyobb összegű segítséget.

Az egészségügyi minisztérium statisztikája szerint az elmúlt 24 órában összesen 231 új fertőzöttet diagnosztizáltak Spanyolországban. A legtöbbet, 93 főt Katalóniában, őt követi Madrid 81 beteggel.