Takarékon a bécsi energiafogyasztás

Az energiafelhasználásra is hatással vannak a kijárási tilalom, a távmunka és egyéb vírusellenes intézkedések. A bécsiek fogyasztása ötödével csökkent és egy új napi rutin látszik kirajzolódni. (A nyitó kép forrása: https://verbraucherfenster.hessen.de )

A koronavírus elleni intézkedések nagyban meghatározzák az áramfogyasztást egész Ausztriában. „A fogyasztásban tapasztalható általános csökkenés mellett időbeli eltolódás is tapasztalható. A város általánosan később ébred, az eddigi reggel 5 és délelőtt 11 óra közötti időszak helyett délben tapasztalható a kiugróan magas energiafelhasználás az otthoni főzés miatt” – mondja Michael Strebl, a Wien Energie, Bécs legnagyobb energiaszolgáltatójának igazgatója. Az iskolák, boltok, irodák, szállodák és éttermek korlátozott működése vagy teljes bezárása rengeteg energiát takarít meg a bécsi gazdaságnak. Különösen az ipari méretű hűtőszekrények, valamint fűtő- és hűtőberendezések fogyasztanak nagyon sok áramot. Bécs napközbeni fogyasztása így húsz százalékkal esett vissza, egy napot, 24 órát tekintve pedig tíz-tizenegy százalékos ez a csökkenés. A bécsiek eddig egy átlagos tavaszi napon 32 000 megawattóra (MWó) energiát használtak, ez most csak 28 000 MWó. Az áramszolgáltatók számára kihívás ez az időszak, hiszen most hétévégente sem igazán mozdulhatnak ki az emberek. „Bécs áramellátása azonban mindenképpen biztosított!” – mondta el Michael Strebl. Habár a város összes felhasználása csökkent, a home office és az otthoni elektronikai berendezések megnövekedett használata miatt az egyes háztartások energiafogyasztása naponta harmadával nőtt. A Wien Energie ötleteket ad az  energiafelhasználás csökkentésére:

  • Használjunk hosszabbítót, így így minden csatlakozót egy mozdulattal kihúzhatunk a fali dugaljból!
  • Játsszunk kevesebbet, inkább olvassunk, hallgassunk zenét!
  • A képernyővédő használata növeli az energiaigényt és szükségtelen is a modernebb készülékeknél. Kapcsoljuk ki!
  • Állítsuk a számítógépet alvó állapotba ha nem használjuk!
  • A WLAN-routert is kapcsoljuk le a hálózatról, ez ugyanis akkor is áramot fogyaszt, ha épp nincs használatban!
  • Használjuk ki a természetes fényt! Ha például íróasztalunkat az ablak alá helyezzük, máris kevesebb villanyfényre lesz szükség.
  • A szórakoztató elektronikai készülékek eltérő mennyiségű áramot fogyasztanak, a videójáték-konzolok például majdnem kétszer annyit, mint egy tévé. Játsszunk kevesebbet, inkább olvassunk, hallgassunk zenét!