Takarékoskodnának a rezsin a magyarok

A magyar háztartások kétötöde energiatakarékossági beruházásokban gondolkodik, azonban a zöldszempontok előtt egyértelműen a takarékoskodás a cél. A tervek megvalósulását hátráltatja, hogy a többségnek havonta mintegy 200 000 Ft hiányzik a családi kasszából a kényelmes élethez. Ugyanakkor a 2022. októberi mélyponthoz képest derűlátóbb a családikassza-hangulatindex, és visszatért a tavaly májusi szintre – összegezhető a Cofidis- hitelmonitor kutatása.

A hitelekre szakosodott vállalat negyedévente vizsgálja a hazai háztartások anyagi helyzettel kapcsolatos várakozásait. A legfrissebb felmérésből kiderül: a magyarok 84 százaléka a jövőben is kihívásokkal teli időszakokra számít, ám a múlt évvégihez képest kevésbé pesszimista képet fest a –23 ponton álló Cofidis-hitelmonitor családi kassza hangulatindex. A mutató 14 pontos javulásával azonban még így is a covid-járvány első időszakához hasonlóak az eredmények.

A felmérés továbbá azt vizsgálta, hogyan alakultak a magyar háztartások tervei és céljai a múlt három évben. Bár a válaszadók mintegy 12 százaléka azt vallotta, hogy semmilyen tervet sem dédelgetett, toronymagasan vezet célként a lakásfelújítás és otthonteremtés, a kicsit kényelmesebb életet ígérő, korszerű szórakoztatóelektronikai eszközök beszerzése, illetve a háztartási nagygépek cseréje.

A múlt évek válságai és pénzügyi kihívásai átrendezték a fontossági sorrendet: egyre több magyar háztartásban középpontba kerültek a rezsiszámlák csökkentését szolgáló, ám mindenekelőtt megtérülő befektetések. A friss adatok szerint tavaly július óta tizedével többen vannak azok, akik már szívesen költenének energiahatékonysági korszerűsítésreotthonukban.

A tervek megvalósítását hátráltatták az infláció nyomán megnőtt kiadások. A magyarok mintegy negyede állítja, hogy kényelmesen kijön a jövedelméből. Ugyanakkor a válaszadók háromnegyedének hiányos a családi kasszája. Ez a hiány a többségnek havi 200 000 forint – ennyi kellene még a kényelmes élethez. Az élelmiszerárak hónapok óta tartó folyamatos emelkedése miatt – tavaly júliushoz képest – havonta 35 000 forinttal többet költenek.

A rengeteg bizonytalanság ellenére a magyarok negyede a legtöbb tervét meg tudta valósítani. Ugyanakkor több, mint a fel inkább elhalasztotta, 17 százaléka pedig feladta terveit az utóbbi években. A Cofidis-hitelmonitorból kiderül: óvatosak lettek a magyarok, 59 százalékuk szerint érdemes várni a tervezett hitelekkel. Ugyanakkor ötödük most is úgy véli: megéri hitel segítségével megvalósítania az adott beruházást, ha olyasmibe fekteti a pénzt, ami megtérül.A felmérés adataiból kiderül, hogy akik a múlt 3 évben már rászánták magukat a tervezett megtérülő befektetésre, azok fűtés-korszerűsítésbe (45%), szigetelésbe (34%), illetve napelem-rendszer telepítésébe (28%) fogtak bele.

Az energiatakarékos megoldások esetében a környezettudatosságot megelőzi a spórolás. A magyarok számára a valódi indok, hogy minél többet takarítsanak meg: 13 százalékuknak csak ez számít, 40 százalékuk pedig, bár figyelembe veszi a fenntarthatósági megfontolásokat, lényegesebbnek tartja, hogy a korszerűsítéseknek köszönhetően kevesebbet költsön.

A zöldtörekvések az autóvásárláskor mérsékelt szerepet játszanak. A múlt 3 évben a 18–69 évesek 36 százalék tervezett autóvásárlást, harmaduk meg is valósította elképzelését. Húsz százalék volt azok aránya, akik valamilyen alternatív meghajtású gépjármű (elektromos, hibrid) beszerzésében gondolkodtak, de csak 10 százalékdöntött valóban ilyen modell mellett.

A magyarok 9 százaléka tervez hitelfelvételt a következő egy évben. A legkedveltebb hiteltípus továbbra is a személyi kölcsön, ennek eredményeit a Magyar Nemzeti Bank januári hitelpiaci adatai is alátámasztják. Az átlagos tervezett hitelösszeg 1 169 000 Ft. A leggyakoribb hitelcélok a lakásvásárlás (33%) és a lakásfelújítás (30%), harmadik helyen az autóvásárlás áll (22%).