Budapest Nagyregény: 23 szerző 23 története egy-egy kerületről

Budapest nagyszabású irodalmi alkotást hoz létre Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. Huszonhárom kortárs magyar író és a fővárosi kerületek közös alkotófolyamata kezdődött tavaly novemberben, aminek eredményeként az idén novemberben megjelenik a 23 fejezetből álló Budapest Nagyregény. (A nyitó képen: a Budapest Nagyregény szerzői gárdája.)

A kezdeményezés Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a Könyvfőváros-program részeként, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral együttműködésben, a Kreatív Európa Alap támogatásával valósul meg. A kötet kiadója a Budapest Brand.

Százak vettek részt a Budapest Nagyregény tavaly novemberben meghirdetett civil történetgyűjtő kampányában. A fővárosiak lakóhelyükhöz köthető személyes, családi történetekkel, helyi legendáriummal segítették az anyaggyűjtést.

A kerületi fejezetek megírására felkért 23 kortárs író februárban megkezdte a Budapest Nagyregény előkészítését. Megismerkedtek egymással, és kidolgozták az alkotói folyamat játékszabályait. Tasnádi István dramaturgi iránymutatása mellett dolgoznak a történeteiken. Elkészítették a választott budapesti kerületekről szóló történeteik szinopszisát.

A közösségi alkotás szerkezetéről, az alkotófolyamat következő lépéseiről egyeztetnek április 12-én újra egyeztetnek. Megvizsgálják, hogy miként hogyan illeszthető össze a 23 dolgozat a szövegek kapcsolódási lehetőségei és motívumkincse alapján.

A szerzők és a kerületek: I. kerület: Cserna-Szabó András, II. kerület: Krusovszky Dénes, III. kerület: Vámos Miklós, IV. kerület: Tompa Andrea, V. kerület: Bartók Imre, VI. kerület: Fehér Renátó, VII. kerület: Kemény Zsófi, VIII. kerület: Szvoren Edina, IX. kerület: Simon Márton, X. kerület: Mán-Várhegyi Réka, XI. kerület: Nagy Gabriella, XII. kerület: Háy János, XIII. kerület: Németh Gábor, XIV. kerület: Tóth Krisztina, XV. kerület: Karafiáth Orsolya, XVI. kerület: Kiss Noémi, XVII. kerület: Grecsó Krisztián, XVIII. kerület: Dunajcsik Mátyás, XIX. kerület: Závada Péter, XX. kerület: Szabó T. Anna, XXI. kerület: Szécsi Noémi, XXII. kerület: Kemény István, XXIII. kerület: Dragomán György. (A névsorhoz lásd tudósításunk nyitó képét!)

A könyv alkotóival és kiadójával találkozhatunk a tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon és az ünnepi könyvhéten. A kötet megjelenését a Szabó Ervin könyvtárak kerületi történetmesélő rendezvényei kísérik 2023 őszén, 2024-ben pedig társművészeti feldolgozások formájában elevenednek meg a könyv fejezetei és a kutatómunka során beérkezett legjobb sztorik.

A Budapest150 emlékév összes programja a www.150.budapest.hu oldalon.