Az elsődleges és másodlagos megelőzés egyik kulcsfontosságú komponense az egészséges életvitel és táplálkozás. Ennek felismerése és tudatosítása alapvető a betegek számára. A betegoktatás hagyományos módszereinek igen jó kiegészítő eszköze a tankonyha, ahol a szakemberek nemcsak a konyhatechnológia fortélyaiba avatják be a betegeket, de a korszerű oktatási eszközöknek és programoknak köszönhetően szervezetük aktuális tápanyag-ellátásáról is képet kaphatnak.
A tankonyhában hetente több alkalommal fordulnak meg diabéteszes, epilepsziás, szív-és érrendszeri betegségben szenvedők, túlsúlyosak, leggyakrabban azonban a daganatos betegségben szenvedők, akik láthatóan egyre felszabadultabbak a főzések közben. A közös főzés, a közös élmény közösséggé formálja az egyes betegcsoportok tagjait. Segít nekik abban, hogy bátrabban kibeszéljék a problémáikat – mondta el Szalayné Kónya Zsuzsa, a Dietetikai Szolgálat vezetője.
A közös főzések minden alkalommal egy-egy téma köré szerveződnek. Ha például a megfelelő csontozat kialakítása, illetve fenntartása a cél, akkor olyan ételeket készítenek, amelyek legjobban megfelelnek ennek a kívánalomnak. Általában ötféle ételt főznek egyszerre: szendvicskrémet, levest, második fogást, salátát és egészséges desszertet.
A dietetikusok által irányított tankonyhai gyakorlatok célja és üzenete, hogy az egészséges táplálkozás nem elérhetetlen, hanem a legkisebb falu legkisebb boltjából is beszerezhető alapanyagokra épülő táplálkozási forma. És ami nagyon fontos, hogy olcsóbb, mint az egészségtelen táplálkozás – emelte ki a dietetikus.
A tankonyhai oktatás, mint tantárgy a jövő félévtől az orvostanhallgatók órarendjében is megjelenik. A táplálkozástudományi MSc-diákok (—> Master of Science: diploma- és felsőoktatás-típus a bolognai folyamaton belül, ekként hazánkban is) pedig már a tanóra részeként látogatják a tankonyhát.