Tanulóknak tej, gyümölcs, zöldség – fizeti az Európai Unió

A 2019/2020. tanév kezdetével folytatódik az Európai Unió tagállamaiban az iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatej-program, előmozdítandó a gyerekek egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozását. A kezdeményezés részeként gyümölcsöt, zöldségeket és tejet osztanak az iskolákban, miközben felhívják a figyelmet a helyes táplálkozásra és a diákokat megismertetik az élelmiszer-termelés folyamatával.

A program rendkívül népszerű: a 2017–2018. tanévben unió-szerte több mint 20 millió iskolás – az EU-ban élő gyermekek ötöde – részesült a kezdeményezés előnyeiből.

A mostani új tanévre az EU ismét 250 millió eurót különített el: 145 millió eurót gyümölcsökre és zöldségekre, 105 millió eurót pedig tejre és egyéb tejtermékekre. Az Európai Bizottság 2019 márciusában fogadta el a 28 tagország számára a 2019–2020. tanévre előirányzott összegeket.

Magyarországon az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programot 3,73 millió euróval (1230 millió forinttal), az iskolatej-programot pedig 1,95 millió euróval (645 millió Ft) támogatja az EU, ami a 28 EU-tagállam viszonylatában a 9. és a 12. legmagasabb összeg. A tagországoknak lehetőségük van arra, hogy az uniós hozzájárulást nemzeti támogatással egészítsék ki.

A gyermekek részére kiosztandó termékek kiválasztása egészségi és környezeti megfontolásokat, a szezonalitást, a változatosságot és az elérhetőséget szem előtt tartva történik.
Az iskolai oktatási programok céljára az Európai Bizottság tanári oktatócsomagot is kidolgozott, mely az élelmiszer-termelés, a környezetgazdálkodás és a vidékgazdálkodás témájában kínál közvetlenül felhasználható oktatási és tanulási segédanyagokat. A segédanyagok az élelmiszerek és a mezőgazdasági termelés fontosságára hivatottak felhívni a 11–15 éves európaiak figyelmét.

Az EU iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramja

A programra vonatkozó főbb tények és számadatok (2017–2018. tanév)

Tanári oktatócsomag