Tavaly jóval kevesebben vesztették életüket az uniós utakon, mint a világjárvány előtt

Az Európai Bizottság ma adatokat tett közzé a 2021-ben bekövetkezett halálos kimenetelű közúti balesetekről. Becslések szerint tavaly 19 800 ember vesztette életét közúti balesetben.

Ez 2020-hoz képest 1000 halálesettel több (+5%), de a 2019-i, világjárvány előtti időszakhoz képest csaknem 3000-rel kevesebb (–13%). Az EU azt az általános célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra a felére csökkenjen a közúti halálesetek száma. A múlt évtizedben Európai Unió-szerte 36%-os csökkenés következett be. (A nyitó képen: Az egymillió lakosra jutó halálos közúti balesetek száma országonként 2021-ben.)

Szomorúan kell megállapítani, hogy a nem egészen 10 milliós Magyarországon kétszer annyian vesztették életüket, mint a 17,5 millió lakosú Hollandiában.

A Bizottság azonnali cselekvésre szólította fel a tagállamokat az „arany-útlevelekkel” és „-vízumokkal” kapcsolatban, az Ukrajna elleni orosz invázióval összefüggésben.

Az Európai Bizottság ma ajánlást adott ki, amiben azt szorgalmazza, hogy a tagállamok haladéktalanul szüntessenek be az általuk működtetett mindennemű befektetői állampolgársági programot (népszerű nevén „aranyútlevél-programot”), és gondoskodjanak arról, hogy szigorú ellenőrzés érvényesüljön a befektetői letelepedési programok (más néven az „aranyvízum-programok”) okozta kockázatok kezelése végett. A Bizottság jó néhányszor és következetesen kifejezésre juttatta, hogy fenntartásai vannak a befektetői állampolgársági és letelepedési programokat és a programok okozta kockázatokat illetően. Az Ukrajna elleni orosz háborús agresszió ismételten rávilágított ezeknek a kockázatoknak a meglétére. A ma kiadott ajánlás az egyik eleme azoknak a szakpolitikai intézkedéseknek, amelyek révén a Bizottság átfogóan és határozottan fel kíván lépni az aranyútlevél- és aranyvízum-programokkal szemben.

A közvetlen kockázatok megszüntetése végett a Bizottság ma arra is javaslatot tett a tagállamoknak, hogy vizsgálják meg, nem kell-e visszavonniuk az általuk aranyútlevél-program alapján orosz és belarusz személyeknek juttatott állampolgárságot abban az esetben, ha azt olyan orosz, illetve belarusz állampolgároknak adták meg, akik most, az ukrajnai háborúval összefüggésben uniós szankciós listán szerepelnek. / A Bizottság ajánlása