Távozzék a járvány, maradjon a távmunka

A felnőtt magyarok több mint fele bízik abban, hogy a koronavírus elleni oltások hatására a nyárra már teljesen felszabadulhat az ország a korlátozások alól – derült ki a Reacty Digital friss kutatásából. A távmunkát azonban nem engednék el, a foglalkoztatottak háromnegyede szívesen dolgoznék ezentúl (is) otthonról – legalább a hét egy napján. Főként a felsőfokú végzettségűek vélik úgy, hogy növekedni fog a home office társadalmi elfogadása és a munkaadók is jobban kezelik majd, ha a munkavállaló otthonról szeretne dolgozni.

A teljes vagy részmunkaidős munkavállalók 37 százalékának volt lehetősége az otthoni munkavégzésre január végén. A budapestiek, illetve a felsőfokú végzettségűek az átlagnál nagyobb arányban vették igénybe, akár a hét minden napján távmunkában dolgoztak. A vezető, illetve a beosztott értelmiségi munkakörben dolgozók harmada élt a folyamatos távmunka lehetőségével, a szakmunkások 90 százalékának egyáltalán nem volt lehetősége az otthoni munkavégzésre. Utóbbiak között vannak legnagyobb arányban azok, akik a járvány után sem dolgoznának home office-ban – elsősorban munkájuk jellegéből adódóan.

A vezető beosztásúak ezentúl a legszívesebben 3–5, a beosztott értelmiségiek 2–5 napot dolgoznának otthonról. Vegyes munkarend esetén elsősorban a 2–3 arányú felosztás népszerű, tehát két napot otthonról, hármat az irodából, vagy fordítva. Sem a csupán heti egynapos távmunka, sem a heti egynapos irodába járás nem számít kedveltnek.

Sokan a mostanihoz hasonló rendben dolgoznának tovább a járvány elmúltával is. Azaz: aki most három vagy több napot otthonról dolgozik, az ezután is szívesen végezné a munkáját akár teljesen távmunkában; azok viszont, akik most heti 1–2 napot vannak otthon, azok a jövőben is legalább két napot szeretnének home office-ban lenni.

A többségében távmunkában dolgozók az átlagnál kevésbé érzik stresszesnek a munkájukat; kis híján harmaduk jelezte, hogy az egyáltalán nem megterhelő számára mentálisan. A home office lehetőségekkel nem rendelkezők esetében ez az arány csak 18 százalék.

Főként a foglalkoztatottak remélik, hogy a koronavírus elleni oltások hatására nyárra már teljesen felszabadulhat az ország a korlátozások alól. A távmunka-lehetőséget nem élvezők átlag feletti arányban gondolják, hogy ez megtörténhet, míg a legalább három napot otthonról dolgozók kevésbé bizakodóak ilyen tekintetben.

Elsősorban a budapestiek, illetve a jelenleg is legalább 3 napot otthonról dolgozók gondolják azt, hogy a jövőben a munkaadók a korábbiaknál jobban elfogadják majd, ha a munkavállaló otthonról szeretne dolgozni, illetve szerintük a home office társadalmi elfogadottsága is növekedni fog. Nagy arányban vélik úgy, hogy az általános irodai jelenlét csak akkor lenne elvárható a munkavállalóktól, ha az országban minden korlátozást feloldottak.

A felmérés eredményei alapján a lakosság fele a korlátozások feloldása után is igyekszik majd megtartani a jelenlegi biztonsági intézkedéseket (pl. maszkviselés, távolságtartás). A nők, illetve a 60–79 éves korosztály tagjai az átlagnál nagyobb hajlandóságot mutatnak erre.