Télen is divat a fürdőruha – hódítanak a mértani minták

Azt talán is nem tudja az olvasó – kivéve, ha a ruhaipar a szakterülete – hogy az aktuális divat legalább egy évvel azelőtt születik, ahogy a boltokba kerülnének alkotásai. Még az is lehet, hogy egy évnél is előbb, ha például új alapanyagok bevetéséről is szó van.

A minap a 2022-i fürdőruha-divatról tájékoztatott az egyik hazai szakember. Bár német, ukrán vagy kínai szál is kötődik a hazai termeléshez, az már eleve örvendetes, hogy itthon adnak hozzá élő munkát, munkahelyet teremtve a hazai kisvárosokban, falvakban élőknek. A műhelyben, ahol jártunk, vállfák özönén sorakoznak a női – és férfi – fürdőöltözékek, hogy aztán valamelyik hévízi, bükfürdői, netán budapesti szálloda butikjában találjanak vevőre. Ma már, a wellness térhódítása idején, majd’ annyi fürdőruha fogy télen, mint nyáron, főleg a gyógyvizes üdülőhelyeken.

Egy fiatal lány tökéletes alakjára többnyire elég két pánt – ami közhely: éppen ez az a korosztály, amelyik a legigényesebb a divatos, felkapott fürdőöltözékekre. Az viszont tény, hogy egy asszony számára már fontosak az alakjavító és kényelmi részletek is. Faniszló Józseffel, a gyulai Fani Sport és a Fanitex Kft. tulajdonosával, az egyik legnagyobb múltra visszatekintő gyártóval, egy friss német katalógust nézegettünk műhelyükben.

Köztudott, hogy a németek a fehérneműket és a fürdőruhákat tekintve nagyhatalomnak számítanak, a magyar piacon pedig különösen régóta vannak jelen kiváló minőségű áruikkal, és főleg olyan modellekkel, amelyekben különösen jól érzik magukat a lányok, asszonyok, és megfordulnak utánuk a férfiak. A honi tájékozódásban az internet, a nyomtatott katalógus, a külföldi vásárokon szerzett szakmai tapasztalatcsere segít. (Az utóbbi időben a kiutazás persze megnehezült, sőt, ellehetetlenült.) 

Az egyik német márka vaskos katalógusában legalább 200-féle mintájú, méretű fürdőruhát, valamint kiegészítőt fedezhet fel a lapozgató. Ugyanazok az anyagok és minták sokféle árnyalatban és párosításban tűnnek fel. Mostanság a geometriai minták hódítanak, amiket a széles színskála és más motívumokkal – virágokkal, egzotikus életképekkel, leopárdmintával – párosítás tesz izgalmassá. Kékek és padlizsánlilák váltják egymást, a rombuszok és háromszögek pedig ravaszul teszik csinosabbá az alkatot. Ugyancsak ötletesek az alakot karcsúsító keretbe foglaló, oldalt és hátul fekete anyagból szabott részek. A párnázott melltartós fürdőruha ritka, bár biztos lenne rá igény, csakhogy nagyon megdrágítja a gyártást, és ezáltal a terméket is.

Pamutból ritkán készül fürdőruha, vizesen nincs tartása, miként a kartonnak sem, mert magába szívja a vizet; ilyesmit hatvan-hetven ezelőtt hordtak.

Ma világszerte főként műszálból készülnek a fürdőruhák, csakhogy műszál és műszál között is óriási a  különbség, attól függően, hogy mennyire új fejlesztésűek.

Az alapanyagok közül a testbarát, könnyű, érzékeny bőrre is illő, kevert anyagok a divatosak. Van, amikor már a kelmének is dolga, hogy javítsa a test vonalait, máskor a szabásvonal rafináltságában rejlik a trükk. Éppen ezért mindig próbáljuk fel a fürdőruhát, mielőtt megvesszük! Aki erős mellben, az ne a mellrészen feltűnő mintájú anyagú modellt válassza. Aki viszont csípőben erős, az viszont igen, mert a nagyobb színes motívum, valamilyen dísz, illetve az érdekes felső szabászati megoldás a felsőtestre tereli a figyelmet.

A fiataloknak szánt bikinik esetében ennyi trükkre talán nincs szükség, bár az utóbbi időben a huszonévesek körében is számos a túlsúlyos, aki hálás az egyes testtájakat jótékonyan takaró részletekért.

Ma már nemcsak fürdőruhát árulnak a nőknek, hanem komplett, színben, mintában azonos ruhatárat: a kiegészítők sora egyre szélesebb, a hagyományos strandtáskától a mobiltelefon-tartóig, a pipereneszeszertől a strandkendőig és a lenge nyári ruhákig, amelyet csak fel kell ölteni a fürdőruha fölé, és irány a büfé.