Telt ház a Madrid–Las Palmas járaton

Csaknem minden helyet értékesített a vasárnapi Madrid–Las Palmas járatra az Iberia Airlines. Tucatnyi utas tweetelte közösségi oldalán videóját, fényképét: látszik, hogy zsúfolásig telt a kabin. Az utasok felháborodva kérték számon a légiutas-kísérőket, hogy miért nem tartja meg a cég a járvány miatt előírt biztonsági intézkedéseket. Az Európai Bizottság szerdán teszi közzé ajánlásait az európai légi közlekedéssel kapcsolatban. (Kép: Fotó: La Provincia)

Egyetlen elválasztó ülés sincs az utasok között! Ez szégyen!” közölte a légiutas-kísérővel az egyik utas, aki a MadridLas Palmas járaton utazott vasárnap. A Twitter tele van a fedélzeten készült videófelvételekkel, fényképekkel, melyeken látszik, hogy az emberek szorosan egymás mellett ülnek.

Fotó: Twitter

Mindenki maszkot visel ugyan, ám a távolságtartási szabályok egyértelműen nem voltak megtartva, sőt, az Iberia Airlines gyakorlatilag az összes helyet eladta és majdnem telt házzal indult el a spanyol fővárosból. Az utazók a személyzettől követeltek magyarázatot a történtekre. Magyarul feliratozva.

Ugyanez hosszabban és részlesebben (tessék kattintani!)

A cég egyik munkatársa válaszolt az egyik panaszkodó kommentelőnek. Azt írta  “Sajnálattal olvassák az üzenetét és biztosítják arról, hogy betartják a biztonsági előírásokat.” Hozzátették, hogy “a kabint naponta többször takarítják, fertőtlenítik és a flotta összes gépén HEPA-s levegőszűrő rendszer működik, amely hatékony a vírusok és a baktériumok ellen.

A történtekről szóló hírek felborzolták a kedélyeket a Kanári-szigetek politikai életében. A Kanári Koalíció kongresszusi képviselő, Ana Oramas a Twitteren kérte a minisztérium azonnali beavatkozását, mert elfogadhatatlannak ítéli a történteket.

Fotó: Twitter

A szigetek kormányának közbeszerzési és közlekedési minisztere, Sebastián Franquis a belügyminiszter segítségét kéri azért, hogy a légitársaságok megtartsák a biztonsági protokollt. Egy másik, Párizsból érkező repülőgép is szinte telt házzal, ám diszkrétebben landolt az éjszaka Madridban.

A spanyol kormány közölte: meg fogja keresni az Ibériát és információkat kér a vállalattól arról, miként tartják meg az utasok egészségének védelmére vonatkozó előírásokat. José Luis Ábalos közlekedési miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a cégeknek törekedniük kell a fedélzeten lévők egymástól való maximális elkülönítésére. A videók és fényképek tanúsága szerint az Ibéria Airlines ezt nem tette meg a MadridLas Palmas járaton, ezért többek között a független fogyasztóvédelmi szövetség már be is nyújtotta a panaszt a társaság ellen. A csendőrség pedig nemrég jelentette be, hogy feljelentette a légitársaságot.

Fotó: Bolsamania

A szükségállapot kezdete óta a félsziget és a Kanári-szigetek közötti járatokat nagy mértékben csökkentették és az utasoknak igazolniuk kell a repülés szükségességét. Turisztikai célból például senki sem ülhet repülőgépre. Az Európai Bizottság szerdán teszi közzé az európai légi közlekedésre vonatkozó ajánlásait a járvány idejére. Ez alapján határoznak majd az országok a járatok újraindításáról. Spanyolországban a legutóbbi szabály az, hogy a Kanári- és a Baleár-szigetekről az 1-es karanténfeloldási szakaszban már újra lehet indítani a félszigetre tartó repülőjáratokat, de a cégek csak az ülések felét értékesíthetik, tehát 50 százalékos kapacitással szállhatnak fel.