Terrorűző szerelvények

Újsághír: Ismét (hányadszor is?) elromlott a felújított orosz metrókocsi Budapesten, a 3-as metró vonalán június 23-án reggel. Az Újpest felé tartó szerelvény a Nyugati pályaudvarnál robbant le, és nagyjából 10-12 percig állt az állomáson. A zárt ajtókat az utasok feszítették ki.

Nem kell balhézni! Nem nyíltak ki, na és! Mindennek megvan az ideje, a hóvirágé például tavasszal, a krizantémé ősszel, nem is hőbörög senki, hogy télen üres a virágváza. A magyar ember egyébként irigy, sárgára vált az arca, amikor zártkörű pályázatról, rendezvényről hall, vágyik a közepébe, aztán ha bekerül, nyomja a jajt. Most aztán megtanulhatta: a zárt kör az nem népesség, hanem a velünk élő fizika. A Pesten utazó egyszerűen nem tudja értékelni az identitását. Magyarország fővárosában lakhat, metrózhat, naponta szembesülhet a nemzeti együttműködéssel. Brüsszelben, Moszkvában, Párizsban, Londonban késelnek, robbantanak a föld alatt, de Pesten a terrorista jobban fél a felújított szerelvényektől, mint másutt a rendőröktől. Egy világvárosban felkészülhet a füstbombára, nálunk a lehető legváratlanabb pillanatokban, gyakran két állomás között kezd el égni a lába alatt a talaj. Másutt megtervezheti a menekülési útvonalát, Pesten, ha a technika úgy akarja, még az ajtón sem juthat túl. A metrón nem kelthet pánikot, az utas a jegyéhez, a bérletéhez kapja a félelmet, és hatvanöt éven túl mindezt már járandóságként. A pesti metrón az Allah akbar! csak egy fohász a sok közül, itt a kalandos úton, a jóistentől kezdve jehováig, mindenki megszólítja a maga urát.

Így, utólag belegondolva, a határra sem kellene a kerítés. A metrókocsik oda találnának, őket csak zavarja a sín, meg az sok hülye megálló. Keresnének maguknak helyet, mindegy hol, csak távol a macerás pestiektől. Az unió azt akarja, hogy befogadjuk a bevándorlókat. Hát jöjjenek! Okmány nélkül érkeznének a migránsok, a határrendészektől megkapnák a Hóvirág vagy az Őszirózsa nevet, és beszállnának a kocsikba. Az ajtók tudnák a dolgukat…

A pestiek eleinte keresnék a megszokott járatokat, talán még Mészáros Lőrincet is emlegetnék, de sokat nem érnének vele. Mészáros hajókban utazik, tengere nincs a tömegközlekedésre, bár lehet, hogy már bevásárolta magát a térképre. A látszólag hoppon maradókat már csak az ingyenes Lokál újság, és Rogán Cilike vigasztalhatja. A köztiszteletnek örvendő politikus felesége nemrég szerzett többségi tulajdont a magyarságát büszkén vállaló, Nakama & Partners Kft.-ben. A cégnek van helikoptere, az pedig nem szorul be egy alagútba, nem füstöl, legfeljebb csípi az utasok szemét.

Megszokjuk.