Testvér lészen minden ember – nemzetközi romanap

Holnap, április 8-án ünnepeljük a nemzetközi roma napot. Ebből az alkalomból Vĕra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, és Helena Dalli, az egyenlőségért felelős uniós biztos közös nyilatkozatot adott ki. (A www.dehir.hu nyitó képen: Horváth József, a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetének egyik kutatója.)

A két Európa-politikus a dokumentumban hangsúlyozza:

„Ennek a napnak arra kell emlékeztetnie minket, hogy a romák – akik kontinensünk legnagyobb etnikai kisebbségét alkotják – évszázadok óta gazdagítják az európai sokszínűséget és örökséget. […] Az európai romák közül sokan továbbra is cigányellenességgel, hátrányos megkülönböztetéssel és társadalmi-gazdasági kirekesztéssel szembesülnek mindennapi életük során, a megkülönböztetést tiltó uniós és tagállami jogszabályok ellenére. […] Ezen a helyzeten javítanunk kell.

Ezért fog a Bizottság új, megerősített stratégiát előterjeszteni azzal a céllal, hogy az európai társadalmakban előmozdítsa a romák egyenlőségét és társadalmi befogadását. A jelen helyzetben nagyobb erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy a romák társadalmi befogadása megvalósuljon, és hogy alapvető szükségleteiket tekintve egyenlő mértékben férhessenek hozzá az ellátásokhoz, így biztosítva védelmüket a fertőzéssel szemben. […]

A válságot csakis közös erővel tudjuk legyőzni. Az európaiaknak most ki kell állniuk egymás mellett. Ez tesz minket azzá, akik vagyunk.”