Tesztutca a schönbrunni kastélynál

Mától akár császári kulisszák között is teszteltethetik magukat koronavírus-fertőzésre a bécsiek. A schönbrunni kastélynál nyílt meg ugyanis az osztrák főváros hatodik tesztutcája. Az antigén-gyorstesztet bejelentkezés és időpontfoglalás után végzik el. (Az Orangeriebe azokat várják Covid-tesztre, akiknek nincsenek tüneteik © PID / Kromus)

A tünetmentest az Orangerie-be – a kastély egykori növényházába – várják mintavételre, az enyhe tüneteket mutatók pedig a buszparkolóban kialakított drive-in tesztállomáson tisztázhatják, hogy fertőzöttek-e vagy valamilyen más légúti betegségük van.

A schönbrunni tesztutca február 4-től, tehát mától működik, az antigén-gyorstesztet online vagy telefonos időpontfoglalás és egyszeri regisztráció után lehet kérni. Akinek pozitív lesz a tesztje, az a helyszínen elvégzhet még egy toroköblítőss PCR-tesztet.

A frissen kialakított szűrőpont a hét minden napján, reggel hattól este kilenc óráig tart nyitva; nagy szükség volt már rá ott, a város nyugati felén. Azért is fontos, hogy a bécsiek minél több helyszínen teszteltethessék magukat, mert a február 8-ra beharangozott enyhítés után egyes szolgáltatásokat – például fodrászat, manikűr, pedikűr – csak 48 óránál nem régebbi negatív antigén-gyorsteszt vagy PCR-teszt felmutatása után lehet igénybe venni.

Ráadásul az egészségügyben és szociális szférában dolgozókon túl bizonyos foglalkozási körökben foglalkoztatottaknak – ilyenek például a bolti eladók, a tömegközlekedési járművek vezetői, a fodrászok, a pedagógusok, az élsportolók vagy a köztisztviselők – hetente teszteltetni kell magukat. Aki igazolni tudja, hogy fél éven belül átesett a fertőzésen, az mentesül ezen feltétel alól.

A schönbrunni tesztutca bejárata © PID / Kromus

A Schönbrunni Kastély és intézményei február 11-től várják a látogatókat – a járványügyi előírások megtartása mellett.