Tiszta beszédet! – Polyák Gábor Voltaire-díjas

„A toleranciát, a nemzetközi megértést és a különbségek tiszteletben tartását” előmozdító tevékenység méltánylásáért alapította e rangos elismerést a potsdami egyetem. (A kép forrása: Átlátszó.)

Az idei kitüntetett, Polyák Gábor, a budapesti Corvinus és a pécsi Tudományegyetem jogász-médiaoktatója nemrég vette át a Friede Springer Alapítvány által szponzorált díjat, amelyet az a tudós kaphat meg, aki kiemelkedően elkötelezett a kutatás, a tanítás és a véleménynyilvánítás szabadsága mellett.

Polyák Gábor átveszi a Voltaire-díjat a Potsdami Egyetem elnökétől és Friede Springertől.

Negyedik alkalommal döntött 2017 óta a zsűri, és akár a hazai médiavalóság kritikájaként is értelmezhető, hogy a magyar kutatóra török és afrikai szakemberek után figyeltek föl Potsdamban. Polyák Gábor ugyanis fáradhatatlan szószólója a szabad és sokszínű média megerősítésének, és civilként is síkra száll az értő, kritikus médiafogyasztás feltételeinek megteremtése mellett. Ahogyan a Potsdami Egyetemen elmondott beszédében, úgy máskor is, több alkalommal szóvá tette, hogy érthetetlen az uniós tisztségviselők tétlensége. Szó nélkül tűrik, hogy Magyarországon háborítatlanul folyik a véleménynyilvánítás szabadságának lebontása. Az EU-nak lennének eszközei, hogy megállítsák ezt a „fertőző folyamatot”, a populizmus áttörését.

Nálunk ugyanakkor jószerivel emberszámba sem vesztik a kormánykritikus, kérdezni tudó és bátor, valódi újságírókat. Egyre nagyobb méreteket ölt velük szemben a hatalmi gőg, az arrogancia. Polyák szerint alighanem napi politikai érdekek szólnak amellett, hogy ne intsék mérsékletre az orbáni törekvéseket, nem szólva a nemzetközi tőke felelőtlenségéről. A Deutsche Telekom vagy a német médiacégek otthon nem engedhetik meg maguknak azokat a visszaéléseket, amelyeket például Magyarországon elkövettek (a TV2 és az Origo tulajdonosváltása során).

A Voltaire-díjnak köszönhetően immár Németországban is fölfigyeltek arra, hogy Magyarországon súlyos csorbát szenved a média- és a véleménynyilvánítás szabadsága. Polyák Gábor egyébként a Klubrádió Klubdélelőtt című műsora legutóbbi, szombati adásában arra is fölhívta a figyelmet, hogy a független média lejáratása a koronavírus-járvány közepette is folytatódik.

Ahogyan a potsdami díjátadón elhangzott laudáció fogalmazott: a magyar kutató tevékenységének jelentőségét aligha lehet túlbecsülni. Nemcsak oktat, hanem a Mérték Médiaelemző Műhely vezetőjeként segíti egy olyan nyilvánosság megteremtését, amely remélhetőleg mindenki számára egyenlő esélyt teremt véleménye kifejezésére, a tájékoztatásra és a tájékozódásra.

Polyák Gábor a Berlin melletti kisváros egyetemi ünnepségén elmondott beszédében nyomatékosította: eljött az ideje, hogy az Európai Unió határozottabban lépjen fel a demokrácia magyarországi lebontásával szemben. Az elvtelen kompromisszumok, a rövidlátás azt eredményezte, hogy „csaknem tízéves illiberalizmus” után a hazai hatalmasságoknak sikerült létrehozniuk tavaly egy politikailag teljesen egyoldalú médiahatóságot – kilencéves mandátummal. Bár az Európai Bizottság felrótta azokat a körülményeket, ahogyan a közszolgálati médiát finanszírozzák, semmi sem történt a tiltott állami támogatások leállítására – fejtegette Polyák. „A korrupt és antidemokratikus rezsimek finanszírozása nemcsak az egyes államokat ássa alá, hanem végső soron teljes mértékben ellehetetleníti az európai integrációt.”

A németül jól tudó magyar kutató kedvenc szófordulata a tiszta beszéd, a világos szöveg (Klartext). Mint mondta, „ideje néven nevezni és megfékezni Európában az antidemokratikus, populista rezsimeket.” Ne tartsunk attól, hogy ezekben az országokban az Európai Unió ellen fordulnak a szavazók. Esélyt kell teremteni számukra arra, hogy megbízható forrásokból, szabadon szerezzenek információkat, és őszintén kifejezhessék véleményüket.

Ha egyértelmű jeleket kapnak az uniótól arra, hogy nem hagyják magukra őket, bátrabbak lesznek a szavazóhelyiségekben is – hangsúlyozta Polyák Gábor.