Vádirat „unokázó” zsaroló ellen

Minősített csalással vádol a Győri Járási Ügyészség egy nőt, aki „unokázással” összesen 3 430 399 forintot csalt ki egy idős, rokkantnyugdíjas asszonytól – közölte lapunkkal dr. Takács Péter főügyész. Előzmény: „Unokázós” csalókat fogtak el Sopronban.

Az elkövető telefonon, üzenetekkel – magát orvosnak kiadva – a jelenleg 60 éves asszony bizalmába férkőzött, és 2018 őszén Győr–Moson–Sopron megyei otthonából taxival Szekszárdra csalta azzal, hogy unokája bajban van. Ott – arra hivatkozva, hogy a sértettnek repülőre kell szállnia – elkérte a sértett 400 000 forint értékű arany ékszereit, majd még átvett tőle 1 600 000 forintot, melyet a sértett a vádlott jelenlétében vett fel az egyik pénzintézettől.

A vádlott a sértettet ezt követően Budapestre szállította és magára hagyta.

Az elkövető azonban a hitegetéssel nem hagyott fel. Már két nap múlva azt ígérte a sértettnek, hogy az ékszereit visszaadja, hajó- és repülőútra viszi őt, majd azt állította, hogy ő egy titkos ügynök, aki lebukott, így a sértettet is, családját is és másokat is meg fogják ölni ismeretlenek, ha a sértett nem utal összegeket a sértett bankszámlájára. A sértett a követelésnek hat részletben, összesen 1 382 000 forint befizetésével eleget tett.

A vádlott kérésére a sértett ezt követően még 48 399 forinttal feltöltötte a terhelt mobilszámla-egyenlegét is.

Az elkövető ellen ezen az eljáráson kívül zsarolás, bankkártyával visszaélés, csalás és más bűncselekmények miatt folynak eljárások az ország különböző hatóságai előtt, illetőleg egy kifosztás miatt folyamatban lévő ügyben elrendelték a vádlott letartóztatását.

A Győri Járási Ügyészség a vádiratában – egyebek mellett – több eljárás egyesítésére vonatkozó indítványt is tett, a joghátrányokra vonatkozó indítványok mellett. A vádiratban szereplő bűncselekmény egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.