Spanyolországi karanténhumor

(Tóth Brigitta, Costa Blanca közelében) Már több, mint egy hete tart a kijárási tilalom Spanyolországban a koronavírus-járvány miatt. Ráadásul Pedro Sánchez kormányfő újabb 15 nappal hosszabbította meg az intézkedést, így április 11-ig biztosan a négy fal közé lesznek zárva a mediterrán ország lakói. (A képen: új sportág születik? Tenisz ablakba; a kép forrása: Facebook/Eres de Santa Pola si.)

A spanyolok, akik egy percig sem tudnak csendben maradni, akik nem ismerik a taps nélküli estéket, akik minden hétvégén valamilyen tömegrendezvényre járnak, énekelnek és táncolnak néhány hete még nem sejtették, hogy egy időre radikálisan meg kell változtatniuk szokásaikat.

Mivel képtelenek emberi kapcsolatok és rendszeres összejövetelek nélkül élni, a négy fal között is igyekeznek kreatívan megoldani önmaguk és mások szórakoztatását. A karantén kezdete óta délutánonként mindenki kivonul az erkélyre énekelni, mindenekelőtt a “Y Viva España”-t, esténként pedig hangos tapsolás a program, amivel az egészségügyben, az élelmiszer-üzletekben dolgozók és a hatóságok munkáját köszönik meg.

A kép forrása: El País.

Sevillában egy edző a lakótelep elkerített részén tartja meg fitness óráit. Aki mozogni szeretne, kimegy az erkélyre és vele együtt ugrál.

Ugyanebben a negyedben a lakók bingózni szoktak úgy, hogy az erkélyről kiabálják egymásnak a számokat. Elchében (Alicante) egy rádiós kipakolta a teraszra a felszerelését és élő kívánságműsort szerkeszt naponta két órán keresztül a környéken élőknek. Santa Polában (Alicante) pedig két fiú az ablakon kihajolva teniszezett.

Spanyolországban nem fordulhat elő, hogy kirúgnak egy rendőrt azért, mert próbál vidám perceket csempészni az állampolgárok életébe. Az egyenruhások igyekeznek türelmesen, alázatosan szolgálni, némelyiküknek még arra is van energiája, hogy egy kis humort csempésszen a kötelező járőrözésbe. Ez az egyenruhás például bújócskát játszik a lakókkal. Tessék kattintani!

A kép forrása: La Sexta.

A kutyákat karantén idején is ki lehet vinni egészségügyi sétára, ez az engedmény azonban a Tyrannousaurus Rexekre nem vonatkozik. Ezt mondta el a rendőrség az egyik dínónak Murciában. A T-rex hazament ugyan, de nem adta fel. Talált magának nyomós indokot arra, hogy kimenjen a szabadba: levitte a szemetet.

A kép forrása: SDP Noticias.

Mindeközben Batmant rajtakapták, amint sikeres WC-papír küldetéséről ballagott haza.

Szinte minden napra jut valamilyen tréfás videó vagy fénykép, így a spanyoloknak esélyük sincs arra, hogy szomorkodjanak vagy kétségbeessenek a járvány miatt. A helyzet ettől függetlenül csöppet sem rózsás: jelenleg 33 089 beteget tartanak nyilván, és ez a szám már naponta 3–4 ezerrel emelkedik. A kórházak elérik befogadóképességük határát, van, ahol már a földön fektetnek betegeket.

Szállodákat alakítanak át kórházzá, illetve a Madridi Expó területén is felállítottak 5500 ágyat, hogy az enyhe tünetekkel jelentkező betegeket is el tudják látni.