Nem a „felhatalmazási törvényre”

Az ellenzéki pártok véleménye egységes. Nem fogják megszavazni a koronavírus elleni küzdelemmel indokolt “felhatalmazási törvényt”, sem a házszabálytól való eltérést. (Az országgyűlés ülésterme; foto: AP)


A Demokratikus Koalíció (DK) szerint nem lenne szerencsés, ha határozatlan ideig szólna a felhatalmazás. 16 uniós államban léptettek életbe rendkívüli jogrendet, de egyetlen olyan állam sincs, ahol a rendkívüli állapot az „idők végezetéig szólhatna”. Egy demokratikus jogállamban elképzelhetetlen, hogy a különleges jogrendet idő és tartalmi korlátozás nélkül vezessék be” – mondta Molnár Csaba ügyvezető alelnök. A politikus egyetértett azzal, hogy a rendkívüli helyzetben szükség van rendkívüli kormányzati felhatalmazásra, de úgy vélte, hogy a felhatalmazás megadásához néhány feltételnek teljesülnie kell.

A felhatalmazást az Országgyűlés adja meg, és azt 15 naponként vizsgálja felül.  Az Európai Parlamenthez hasonlóan a magyar Országgyűlésben is lehet alkalmazni a távszavazást.A különleges felhatalmazás kizárólag a járvány elleni védekezésre és a járvány okozta gazdasági bajok orvoslására terjedhet ki. A veszélyhelyzet idején minden frakcióvezetőnek legyen joga az Alkotmánybírósághoz fordulni, a testület pedig ezekben az ügyekben három nap alatt hozzon döntést – ismertette újabb feltételüket. Molnár végül azt mondta, nem tudnak olyan büntetőjogi szabályozást támogatni, ami „korlátozná a sajtószabadságot és megpróbálná elhallgattatni a független sajtót.”
Párbeszéd képviseletében Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője közölte, hogy egyetértenek abban, hogy a kormány járvány idején rendeletben kormányozzon. Hiszen szükség van arra, hogy a napról napra változó helyzetben gyorsan reagálhasson a kormány. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, nincs olyan európai uniós ország, ahol ilyen kontroll nélküli felhatalmazást kért volna a kormány. Megjegyezte azt is, ha az Európai Parlament meg tudja oldani az online szavazást, akkor a magyar országgyűlés is képes arra.

A Párbeszéd azt kéri, hogy legyen egy „értelmezhető időkorlátja” a kormány felhatalmazásának. Legyen benne a törvényben, hogy az Alkotmánybíróságnak három napon belül döntenie kell ezekben az esetekben.Aa büntető törvénykönyv szigorítását elutasítják.


Az MSZP sem szavazza meg a törvényt, jelentette be Tóth Bertalan a Facebookon, ugyanis az szerinte „határozatlan időre kiszolgáltatná Magyarországot, a magyar embereket Orbán Viktor szeszélyeinek”.


Momentum Mozgalom arra buzdítja a pártokat, hogy ne szavazzák meg a törvényt, ezt a párt elnöke, Fekete-Győr András jelentette be a Facebookon. Természetes, hogy ilyenkor a kormány a nagyobb felelősséghez szabott nagyobb mozgástérrel dolgozik, írja a párt elnöke, azonban szerinte a felhatalmazás nem lehet korlátlan, és nem tarthat örökké. Harminc nap elteltével rendszeresen meg kell vizsgálni, hogy indokolt-e fenntartása – írja Fekete-Győr.

A  párt nem támogatja a javaslatot, ugyanis a korlátlan időtartam, valamint az álhírek terjesztésével kapcsolatos rész elfogadhatatlan.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke a Magyar Hangnak nyilatkozott a törvényjavaslattal kapcsolatban. Jakab nem vitatja, hogy a veszélyhelyzetet meg kell hosszabbítani, és abba is beleegyeznének, hogy fix ideig rendeleti úton irányítsa az országot a kormány, azonban Jakab szerint „semmi nem indokolja, hogy Orbán Viktornak élethosszig tartó felhatalmazást adjunk. Azt ugyanis királyságnak hívják.”