Tízlakásos házára a CSOK-ot is felvette a polgármester

A Transparency International elkészítette Fekete Könyv II. részét. A kötet a hazai korrupciós helyzetről – a jogállami rombolásról, a korrupciónak a gazdasági fejlődésre gyakorolt hatásáról, a közbeszerzési rendszer és az uniós pénzosztó gépezet rendszerszintű visszaéléseiről, továbbá a média politikai érdekek mentén történt gyarmatosításáról – közöl átfogó tanulmányokat. Alább egy részlet a Fekete Könyv II.-ből. (A nyitó kép illusztráció.)

Ez ám a családszeretet! Tízlakásos társasházat építtetett családjának Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere családi cégével, hogy négy gyerekével, valamint édesapjával külön és mégis együtt lehessenek. A családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) is felvette az egyik lakásra. Az épületet az általa vezetett önkormányzat engedélyezte.

Dióssi Csaba 2004-ben vásárolt egy 1699 négyzetméteres építési telket Dunakeszin. | 186

Akkor még csak egyszerű önkormányzati képviselő volt a városban, 2010-ben választották meg polgármesternek és fideszes országgyűlési képviselőnek. A családi házas övezetben lévő telekre tízlakásos társasházat tervezett építtetni a családi érdekeltségbe tartozó Turan Bt.-vel, amelynek a polgármester a vezető tisztségviselője volt. A tervdokumentációkat 2011 szeptemberében adták be az általa vezetett önkormányzatnak, amely 2012 januárjában adta ki az építési engedélyt.

Az akkor hatályos jogszabályok szerint az elsőfokú építésügyi hatósági feladatokat a területileg illetékes önkormányzatok látták el, így felmerülhet az összeférhetetlenség kérdése. A közigazgatásról szóló törvény ugyanis megtiltotta a jegyzőknek, hogy olyan ügyekben járjanak el, amelyekben a polgármester az ellenérdekű fél. Az ügyet 2021-ben feltáró Magyar Narancs megkeresésére Molnár György jegyző azt felelte, hogy „a Turan Bt. által még 2011-ben kezdeményezett építésengedélyezési eljárás szabályosan került lefolytatásra, összeférhetetlenség nem állt fenn”. | 187

Molnár György volt akkor is a jegyző, 2011 októberében nevezte ki a képviselő-testület. | 188

A polgármester a Turan Bt. ügyvezetését és beltagi posztját 2016-ban adta át a fiának, a következő évben Dióssi Csaba négy lakást, 2019-ben pedig még egy lakást vásárolt meg a cégtől, a másik öt lakást pedig az édesapja vette meg. A polgármester a vagyonnyilatkozata szerint több mint 400 négyzetméternyi lakást tulajdonol a házban. | 189

A politikus a vásárlásnál trükkös módon a családi otthonteremtési kedvezményt is igénybe vette, 9,8 millió forinthoz jutott így. | 190

Dióssi Csaba a Dunakeszi Post című helyi lapnak elismerte, hogy miután kiszállt a cégből, megvette a lakásokat, így a családi otthonteremtési kedvezményt, vagyis a CSOK-ot is fel tudta venni, „teljesen szabályosan”. | 191

„Ez a kormány olyan alkotása, olyan családtámogatási lehetősége, amely nekünk, nagycsaládosoknak ideális, és ösztönzi, meghálálja a gyermekvállalást” – tette hozzá a négygyerekes politikus.

186 | Dióssi Csaba 2012-i vagyonnyilatkozata (https://bit.ly/3CHUTvr)

187 | Béres Máté (magyarnarancs.hu): Dunakeszi polgármesterének hivatala hagyta jóvá, hogy társasházat építhessen a saját cége (https://bit.ly/3k5AN74)

188 | Molnár György, A Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár adatbázisa (https://bit.ly/3nXaxNh)

189 | 2021-es vagyonnyilatkozatok, Dunakeszi (https://bit.ly/3BEK4ch)

190 | Béres Máté (Magyarnarancs.hu): Sajátcsaládicégétől vett lakásokat Dunakeszi polgármestere, a CSOK-ot is felvette hozzá (https://bit.ly/3BINUBk)

191 | Dunakeszipost.hu: Dióssi Csaba a városról, a fejlesztésekről, a lakásairól, a nagypapaságról (https://bit.ly/3bFI21c)