Több az egyéni vállalkozó, mint a cég

Már több mint 530 ezer egyéni vállalkozás működik Magyarországon, ezzel 16 év után újra több az egyéni vállalkozó, mint a társas vállalkozás hazánkban. (Az illusztráció forrása: www.amazon.de)

Minden eddiginél több, kereken 88 ezer új egyéni vállalkozás létesült a múlt egy évben, miáltal az 530 ezret is meghaladja a száma, és ezzel minden idők legmagasabb hazai értékévé vált. Pertics Richárd, az Opten elemzője szerint évről évre népszerűbb az egyéni vállalkozási forma; az igazi újdonság viszont az, hogy már a társas vállalkozások számát is fölülmúlta az egyéni vállalkozásoké.

A vállalkozási forma népszerűsége alapvetően három tényezőre vezethető vissza:

# A cégjogi környezet konszolidációjának köszönhetően – amely számos szigorítást vezetett be a cégalapítás területén a 2010-es évek elején – a társas vállalkozások jóval átláthatóbbak lettek, és a felelősségi körök is letisztultak.

#A társas vállalkozás alapítása nagyobb felelősséget követel és összetettebb feladat, mint az évezred elején volt. Emiatt a társas vállalkozások népszerűsége valamelyest visszaesett az új vállalkozók körében. Ezzel párhuzamosan az egyéni vállalkozás alapítása egyszerűsödött, a KATA adózási forma megjelenése pedig lendületet adott az egyéni vállalkozóknak.

# A harmadik tényező a generációs jelenség. Most a vállalkozások és az alkalmazottak körében az 1960–79 között születettek (az X-generáció tagjai) vannak a legtöbben, miközben az új vállalkozások körében már a fiatalabbak, az Y- és a Z-generáció tagjai jutnak többségbe. Pertics Richárd szerint a fiatal nemzedékek számára már egyre természetesebb a vállalkozói lét, hiszen ők már nyitottabb világban nőttek fel, mint szüleik. Ráadásul a fiatalok kétlik, hogy egyáltalán számíthatnak majd nyugdíjra, és ez ugyancsak eltávolítja őket az alkalmazotti életformától.

Sajnos, nem csupán a kezdő egyéni vállalkozások, hanem általában az egyéni vállalkozóknak is mintegy tizedét törlik évente; jóval többet, mint társas vállalkozások esetén. Az oka: sokan eleve nem tervezik hosszú távra az egyéni vállalkozást, valamint viszonylag könnyen lehet megszüntetni és új vállalkozást is alapítani ebben a vállalkozási formában.

Az egyéni vállalkozási forma kétségtelenül segíthet a kezdő vállalkozóknak, ám a negatívumok is megjelennek makrogazdasági szinten. Az eleve elaprózódott cégstruktúrának, tőkeellátottságnak nem feltétlen tesz jót a sok egyéni vállalkozó. Továbbá: a legújabb jelenségek között említendő, hogy a KATA-s vállalkozási formát egyes nagyobb vállalkozások a munkaviszony helyettesítésére használják, korántsem szabályos módon. A jelenségre már a NAV is felfigyelt, ellenőrzésekkel kell számolni.

Rendkívül sok egyéni vállalkozó szünetelteti a tevékenységét: az Opten 80 ezer szüneteltett tevékenységű egyéni vállalkozót tart nyilván. A magas törlési arány mellett ez azt jelzi, hogy a magánszemélyek jórésze csak átmenetileg, vagy csak időnként használja ezt a vállalkozási formát.

A legtöbb megyében 60 százalék körüli az egyéni vállalkozások aránya az összes vállalkozáshoz képest. A legmagasabb arány Békés, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében figyelhető meg, abszolút értékben Budapesten és Pest megyében a legtöbb az egyéni vállalkozó, ám az ő arányuk ott a legalacsonyabb.

Egyéni vállalkozók megyénként

Ágazati bontást nézve arányaiban az egyéb tevékenység, az oktatás, a pénzügy, a művészet a legnépszerűbb az egyéni vállalkozók körében. Abszolút értékben pedig a tanácsadó, az építőipari és a kereskedő egyéni vállalkozók vannak a legtöbben.

Egyéni vállalkozók ágazatonként