Újra indulnak a nemzetközi vonatok

(Forrás: turizmus.com) Számos környező országgal újraindul a nemzetközi vasúti közlekedés, Ausztria és Németország felé pedig bővül a járatok száma július 1-jétől.

A nemzetközi vonatok csökkentett járatszámmal Magyarországról csak Ausztriába, valamint Ausztrián keresztül Németországba közlekednek jelenleg. Július 1-jétől már több környező ország felé és felől újraindul a nemzetközi vasúti személyszállítás, a menetjegyeket elővételben már megvásárolhatják az utasok a nemzetközi járatokra – tájékoztatott a MÁV Zrt..

A járványhelyzet idején 90 százalékkal csökkent a MÁV-START nemzetközi utasforgalma, és az elkövetkező időben a korábbi évekhez képest kevesebb utasra számít a vasúttársaság.

A vonatokon a magyarországi szakaszon továbbra is kötelező a szájat eltakaró maszk vagy sál viselése.

Ausztria és Németország

A bécsi elővárosi közlekedési rendszer Hegyeshalom határátkelőnél május közepe óta az eredeti menetrend szerint üzemel. A nemzetközi távolsági személyszállítás a kihirdetett veszélyhelyzet óta sem állt le, napi 5 pár vonat közlekedik Bécsbe, illetve onnan tovább Münchenbe.

Július elejétől tovább bővül a kínálat: ismét kétóránként járnak a nagysebességű vonatok Németországba, és a Budapest–Bécs útvonalra is újabb járatok állnak be. Július 2-tól már minden railjet xpress vonat közlekedik. A menetrend ugyan még nem lesz olyan sűrű, mint a járványhelyzet előtt, de az utazások már rugalmasan tervezhetők, a vonatok többsége visszaáll a forgalomba.

Románia és Ausztria között is részben újraindul a tranzitforgalom.

Horvátország

A magyar és horvát főváros között napi két pár vonattal kezdhető újra a forgalom: Zágrábba az Agram és Gradec InterCity-k július elejétől közlekednek. Ismét megindul a regionális forgalom Pécs és Pélmonostor (Eszék) térségében. A 1204-es és 1205-ös számú Adria vonatpár az idei nyári szezonban nem közlekedik.

Szlovákia és Csehország (tovább Berlin felé)

Mivel Nagymaros és Szob között a viharkárok miatt egyelőre nem indul újra a vonatforgalom, ezért a Metropolitan, a Hungária, a Báthory és a Metropol nemzetközi járatok továbbra sem közlekednek.

Budapest–Pozsony–Prága között a közvetlen, Szobon keresztüli forgalom újraindításáig Pozsonyt a Győr–Rajka útirányon, míg Prágát a Hegyeshalom–Bécs útvonalon keresztül lehet elérni.

A következő hónap első napjától Kassa és a magyar főváros között újra teljes útvonalán haladhat a Rákóczi és a Hernád InterCity a hidasnémeti határon keresztül; azonban pályaépítési munkálatok miatt módosított menetrend lép életbe.

Forgalomba áll a Citadella IC, amely Ljubljanán át Koperig megy.  A 1246-os és a 1247-es számú Istria vonatpár az idei nyári szezonban nem közlekedik.

Románia

Július elejétől ismét közlekedik Nagyváradon, Kolozsváron, Csíkszeredán át Brassóba a Corona IC; háló- fekvőhelyes- és ülőkocsikkal, de étkezőkocsi nélkül. Újraindulnak a vonatok a Békéscsaba–Arad útirányon keresztül is, így Bukarest, Brassó, Nagyszeben, Temesvár is elérhetővé válik.

Szerbia

Újraindul Szabadkára és Újvidékre a vonatközlekedés. Egy pár személyvonat közlekedik Szabadka és Kelebia között július 1-jétől. A szerb vasút pályahálózatán végzett pályaépítés miatt nem közlekednek a nemzetközi vonatok Belgrád felé.

A MÁV-START kezelési költség nélkül visszaváltja az általa kiállított nemzetközi menet- és helyjegyeket, ha június 1-je előtt megvásárolták, de nem vennék igénybe őket, és az érvénytartamuk július 15-ig megkezdődik.

A RegioJet magán vasúttársaság új, Prága és Fiume (Rijeka) között naponta közlekedő járatait Magyarországról is közvetlenül igénybe lehet majd venni.

A kedvező menetrendnek köszönhetően az éjszaka közlekedő vonatok versenyképes, gyors és minőségi alternatívát nyújtanak azok számára, akik nem autóval szeretnének eljutni a népszerű adriai és csehországi üdülőhelyekre. Az éjszakai járatok június 30. és szeptember 26. között, naponta közlekednek a Prága–Pardubice–Brno–Pozsony–Csorna–Ljubljana–Fiume (Rijeka) és vissza útvonalon.

Magyarországon a vonatokra kizárólag a csornai állomáson lehet fel- és leszállni a RegioJet vagy a magyarországi üzemeltető, a Continental Railway Solution Kft. weboldalán előre megváltott menetjeggyel. A járatok belföldi forgalomban történő utazásra nem vehetők igénybe.

A RegioJet-járatok irányonként 12 kocsival közlekednek. Jegyeket különféle kocsitípusokra lehet foglalni, az ár ingyenes fedélzeti szolgáltatásokat (nagysebességű wifi, kávé és frissítők, multimédiás szórakoztató rendszer) is tartalmaz.

Fekvőhelyes kocsiba szóló jegy csak a Csorna – Fiume és a Fiume –Csorna szakaszokra foglalható.

Fiumében a vonatok menetrendjéhez csatlakozó buszjáratokat is kínálnak népszerű horvátországi célpontokhoz, de a buszjegyeket a vonatjeggyel egyszerre kell megvásárolni.