Mobilban is nyomul az 5G

A Cisco legújabb előrejelzése (Annual Internet Report) szerint 2023-ra a világ mobilkapcsolatainak több mint tizede 5G-s, az átlagos mobilkapcsolatnál 13-szor gyorsabb, 575 Mbp/mp lesz.

Ez a teljesítmény lehetővé teszi a mesterséges intelligencia (AI), valamint a különféle IoT (a dolgok internete)-alkalmazások elterjedését, beleértve a többi között az önvezető autókat, az okosvárosokat és a hálózatba kapcsolt egészségügyi eszközöket.

A múlt fél évszázadban évtizedenként jelentettek be egy-egy új mobiltechnológiát, amelyet korszakos újítások kísértek. A hanghívásokat és az sms-t felváltják az ultranagy felbontású (UHD) videók és a különféle kiterjesztett/virtuális valóság (AR/VR) -alkalmazások, ami a mobilkapcsolatok sávszélessége elé is új követelményeket támaszt. A közösségi hálózatok, a video-streaming és a -letöltések, valamint az e-kereskedelemhez kapcsolódó mobilalkalmazások 2023-ra minegy 300 000 millió letöltést generálnak majd.

„A Cisco éves internet-jelentéseiben évről évre igyekszünk jelezni a legújabb adatforgalmi irányzatokat. Ami az évek során nem változott, az a növekedés három fő mozgatórugója: egyre több ember és egyre több eszköz csatlakozik az internetre, miközben a sávszélesség is folyamatosan nő. Az egyik legérdekesebb trend az M2M kapcsolatok számának növekedése, amelyet elsősorban a hálózatra kapcsolt autók, az energiaszektor, az okosvárosok és az okosotthonok generálnak” – mondta Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.

Közép-Kelet Európában az internet- és mobilkapcsolattal rendelkezők aránya közel 80% lesz.

A térségben 2023-ra a hálózatokra kapcsolódó eszközök fele M2M modul lesz (pl. szenzorok az energetikában és a mezőgazdaságban, testen viselhető okos eszközök, okosotthon-berendezések stb.). Ez az arány 2018-ban 29% volt.

Bár az okostelefonok száma folyamatosan nő, arányuk 2023-ra 26%-ra (2018-ban 31%) csökken. A személyi számítógépek és táblagépek arányát a szakértők mindössze 9%-ra becsülik (2018-ban 15%). Az egyéb eszközök esetében legnagyobb arányt az internetre kapcsolódó tévékészülékek képviselik majd (10%).

2023-ban a közép-kelet európaiak 9,1 milliárd mobil applikációt fognak letölteni A vezetékes kapcsolatok átlagos sávszélessége megkettőződik, és eléri a 65,5 Mbp/mp-et. A régióban 2023-ra a mobilhálózatok 2,5%-a 5G-s, több, mint felét (50,5%) pedig a 4G-s lesz. Egy 5G-kapcsolat 2,5–3-szor nagyobb forgalmat gerjeszt majd, mint a 4G-kapcsolat.

Három éven belül a világ lakosságának több, mint 70 százalékának (5,7 milliárd ember) lesz majd mobilkapcsolata (2G, 3G, 4G vagy 5G). Internet-hozzáféréssel a Föld népességének kétharmada rendelkezik majd.

  • Személyenként kereken három, háztartásonként kereken tíz, hálózatba kapcsolt eszközt használnak majd 2023-ban.
  • Az eszközök és kapcsolatok mintegy fele (47%) videóképes kapcsolat lesz.
  • Az IoT-alkalmazásokat támogató M2M kapcsolatok az összes eszköz és hálózati kapcsolat felére rúg majd ki.
  • 2023-ra a hálózatba kapcsolt eszközök 45%-a mobilkapcsolattal, 55%-a pedig vezetékes vagy Wi-Fi hálózaton keresztül csatlakozik majd az internetre.
  • Az 5G hálózatok a mobilkapcsolatok 10,6 százalékát adják 2023-ban.
  • A Wi-Fi-hotspotok száma 4-szeresére növekszik a következő 5 évben. Két éve 169 millió hozzáférési pont volt, 2023-ban a számuk várhatóan eléri az 628 milliót.
  • A „Wi-Fi 6” hotspotok száma 13-szorosára növekszik 2020–23 között. Ilyen lesz az összes Wi-Fi-hotspotok több, mint tizede.

Az átlagos mobilkapcsolat sebessége több mint háromszorosára, 13 Mbp/mp-ről 44 Mbp/mp-re, a Wi-Fi kapcsolaté 30 Mbp/mp-ről 92 Mbp/mp-re, a szélessávú vezetékes kapcsolaté pedig 46 Mbp/mp-ről 110 Mbp/mp-re gyorsul – a nemzetközi átlagot tekintve.