Törvényes kormány nem kezelheti ellenségként a sajtót

(MÚOSZ) A társadalmi ellenállásba ütköző belorusz hatalom a polgári lakosság mellett immár az újságírókat is ellenségként kezeli. A MÚOSZ szolidaritást vállal az atrocitásoknak kitett sajtómunkásokkal, és arra kéri a magyar kormányt, lépjen föl az emberi jogok érvényesüléséért, az erőszak megfékezéséért.

A Minszkben és más belorusz településeken vasárnap este óta tartó megmozdulások elleni rendőri fellépésnek immár újságíró áldozatai is vannak. A több forrásból megerősített hírek szerint a rohamrendőrök sajtófotósokra támadnak, megsemmisítik a felszerelésüket és a felvételeiket, újságírókat fenyegetnek és inzultálnak.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szerint semmilyen politikai konfliktus vagy társadalmi kataklizma nem teheti indokolttá, hogy a karhatalom a munkájukat végző újságírók ellen forduljon.

A MÚOSZ elítéli a kollégáinkat sújtó erőszakot, és a jogsértések megszüntetésére szólítja föl a belorusz kormányt, arra emlékeztetve, hogy egy törvényesen működő kormány sosem kezelheti ellenségként a sajtót, és hogy a szabad tájékoztatás feltételeit olyan nemzetközi egyezmények garantálják, amelyeket Fehéroroszország is ratifikált. A magyar kormányt pedig arra kérjük, hogy a Lukasenka-rezsim első számú uniós partnereként emeljen szót az erőszak-cselekmények ellen, és vesse latba a befolyását annak érdekében, hogy

Fehéroroszországban akkor is biztosítsák a véleménynyilvánítás, a tájékozódás és a tájékoztatás szabadságát, amikor a hatalom szorult helyzetben érzi magát.