Tovább lazít a karanténon Spanyolország

(Alicantei tudósítás) Ismét változik az élet Spanyolországban. A lakosság több mint kétötöde a 2. karantén-feloldási szakaszba lép ma és újabb lazító intézkedéseknek örülhet. A bárok a beltéri asztalaikhoz is ültethetnek vendégeket, a hotelek kinyithatják a közösségi tereket, valamint el lehet menni színházba, akár plázázni is. Az egyik kórházi platform közben országos megmozdulásra buzdítja az egészségügyi dolgozókat. A közegészségügy védelmének fontosságát szeretnék hangsúlyozni.

Fél Spanyolország átlép hétfőn a 2. karantén-feloldási szakaszba. Teljes Észak-Spanyolország, Andalúzia nagy része, Castilla La Mancha két provinciája, a Kanári- és a Baleár-szigetek, valamint Murcia is élhet az újabb enyhítések lehetőségével. Murciában annyi változás történt a pénteki bejelentés óta, hogy Totana városában megugrott a fertőzöttek száma, ezért úgy döntött a kormány, illetve Murcia vezetése is, hogy a település az 1. fázisban várakozik tovább. A 2-es szakaszba belépők listája a pénteki bejegyzésben olvasható.

Milyen enyhítések lesznek a 2-es fázisban?

 • Továbbra is csak provincián belül lehet utazgatni, kivétel ez alól Baszkföld, mely speciális engedélyt kapott. A szomszédos provinciákban élők bemehetnek a baszkok területére hétfőtől, hogy meglátogassák barátaikat, családtagjaikat. Spanyolország többi régiójának a 3-as karanténfeloldási fázisig várniuk kell a tartományok, illetve szigetek közötti utazásokkal.
 • Megszűnik a kijárási órarend, már csak az idős emberek beosztását tartja fenn a kormány, vagyis délelőtt 10 és dél, valamint este 7 és 8 között mások nem mehetnek ki sétálni, csakis a 70 év fölöttiek. Ezt a beosztást az önkormányzatok saját hatáskörben módosíthatják a meleg időjárás miatt. Az idősek órarendjét leszámítva bármikor ki lehet menni levegőzni vagy sportolni és a gyerekekkel már nemcsak egy, hanem több családtag is sétálhat, feltéve, ha egy fedél alatt élnek.
 • 10 helyett 15 főben maximalizálják a baráti és családi összejöveteleket, melyeket otthonra, bárokba, éttermekbe és közterületekre is lehet szervezni.

Fotó: Tiempo de Canarias

 • Meg lehet látogatni az idősotthonokban élő családtagokat is.
 • Hétfőtől a bárok beltéri asztalainál is el lehet fogyasztani a reggelit, ebédet vagy vacsorát, de a tulajdonosok csak a befogadóképesség 40, legfeljebb 50 százalékáig tölthetik fel a helyeket. A bárpultnál továbbra sem lehet majd sörözni, tapasozni, mindenkinek kötelező leülnie egy asztalhoz és ott fogyasztani. Továbbra sem lehet használni az étlapokat és a közös szalvétatartók felszereléseit.

Fotó: AOVE Jaén

 • Meg lehet mártózni a tengerben, ám a parton csak 15 fős csoportok gyűlhetnek össze és távol kell maradniuk másoktól. A tengerpartokon betartandó szabályokat az önkormányzatok saját hatáskörben dolgozzák ki.
 • Kinyitnak a közösségi, szórakozásra szánt, valamint a sportcélú medencék is, beleértve a fedett uszodákat. Előzetes bejelentkezés, illetve turnusok alapján lehet majd belépni ezekre a területekre, melyek csak 30 százalékig tölthetők fel hűsölni vágyókkal.

Fotó: Diario de Sevilla

 • Kinyithat minden kereskedelmi tevékenységet végző üzlet, ebben már nem lesz méretbeli szabályozás, így a bevásárlóközpontok is fogadhatnak vásárlókat, viszont mindössze kapacitásuk 40 százalékáig. A bent lévő padokat, játszótereket nem használhatja senki és a vendégeknek minimum 2 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól.
 • A hotelek kinyithatják a közös használatú tereket, például a spa- és wellness-részleget, de csak meghatározott létszámban mehetnek be az emberek ezekre a helyekre.
 • A természetjárásra szakosodott cégeken, föderációk által 10 helyett már 20 fős csoportok mehetnek el kirándulni. A privát túrák továbbra sem megengedettek, ám némelyik autonóm közösség külön kérvényezi ennek lehetőségét, ezért érdemes tájékozódni a provinciák híroldalain is. A Kanári-szigeteken például hétfőtől bárki kimehet a természetbe a barátaival, családtagjaival.

Fotó: ValenciaBonita

 • Korlátozott létszámban ugyan, de el lehet menni moziba, színházba is, valamint el lehet látogatni emlékművekhez, templomokba, katedrálisokba.
 • Meg lehet rendezni az esküvőket: zárt térben maximum 50, kültéren legfeljebb 100 vendéget fogadhat az ifjú pár.
 • Templomokba, mecsetekbe, zsinagógákba, istentiszteletekre is lehet menni, de csak a helyek felét használhatják a hívők.
 • Virrasztásokat, temetéseket zárt térben 15, kültéren 25 fő jelenlétében lehet megtartani
 • Kinyithatnak az oktatási központok, akadémiák, autósiskolák a járművek rendszeres és alapos fertőtlenítése mellett, valamint az edzőtermek is, ahol az egyfős edzéseket kell preferálni, ugyanakkor párban is lehet dolgozni, amennyiben a gyakorlat nem jár testi kontaktussal
 • Megrendezhetnek kongresszusokat, üzleti találkozókat, tárgyalásokat,
 • továbbá a Labdarúgó Liga és más sportágak profi csapatai is kevesebb szigor mellett dolgozhatnak jövő héttől.

Az Október 12-e kórház védelmi platformja megmozdulásra szólítja fel az egészségügyben dolgozókat és mindenkit, aki küzdött a koronavírus-járvány megfékezéséért. Ma este 8 órától tartják meg a demonstrációkat a kórházak, egészségügyi centrumok bejáratánál, melyeknek jelmondata a „Védd a közegészségügyet!” lesz. Arra próbálnak rámutatni ezzel, hogy az orvosok, ápolók és más egészségügyi dolgozók hosszú hetek óta fáradságos munkát végeznek avégett, hogy a vírus terjedését lassítsák és a hozzájuk beszállított betegeket ellássák, megmentsék. Még több egészségvédelmi eszközt, a bizonytalan, illetve 35 órás szerződések felmondását, továbbá azoknak a szerződtetését kérik, akik megerősítő szolgálatot teljesítettek a vírus burjánzásával szembeni küzdelem idején. Az egyesület posztjában hangsúlyozza, hogy a szabadságot és a kormány lemondását követelők fazekait és kanalait senki ne vigye magával, helyettük tapsot kérnek a közegészségügy védelméért.

Az elmúlt 24 órában 246 főre csökkent az új fertőzöttek száma Spanyolországban és 70-en vesztették életüket a Covid-19 miatt.