TudásPakk segíti a szülőket és a tanárokat

Lezárult az évszázad egyik különös tanéve, eljött az összegzés ideje. Milyen tapasztalatokat szereztünk a múlt hónapokban a digitális oktatásról, és hogyan készüljünk fel a következő (digitális) tanévre? Min változtassunk és mit vigyünk magunkkal? (Nyitó kép: https://www.n-tv.de)

A HiperSuli szakértői összeállítottak egy tudáscsomagot, amely szülők és tanárok számára is hasznos információkkal szolgálhat a jövőt illetően. A koronavírus-járvány okozta hirtelen digitális átállás mostanáig egyedülálló helyzetbe kényszerített a szülőket, diákokat és tanárokat egyaránt. Habár mindenki másként élte meg a digitális oktatás bevezetését, a HiperSuli tanárai egyetértenek: a megszerzett ismereteket nem szabad elveszni. A tanév végén összegezték tapasztalataikat, és egy TudásPakkban fogalmazták meg javaslataikat az előttünk álló időszakra.

„Normális” esetben a nyári vakációnak valóban szünetnek, kikapcsolódásnak kellene lennie: ilyenkor lehetőség nyílik a tanév közben megszerzett tudás ülepítésére és természetesen a pihenésre. Jelenleg azonban országszerte sok a – különféle okokból – lemaradt tanuló. Lehet-e, kell-e nekik feladatokat adni a nyári szünetre?

A lemaradást jelezheti a tanár, a szülő, vagy nagyobb gyerek esetében maga a tanuló is. A vakáció legfontosabb célja, hogy a családok pihenjenek és sok időt töltsenek együtt. Ha viszont egy-egy diák egyértelműen lemaradt, célszerű, ha a felzárkózás végett egy picit lecsípünk a nyárból, azzal előkészíthetjük a nyugodt következő évet a számára” – vélekedett Koren Balázs matematikatanár, a Telenor HiperSuli programjának szakmai vezetője.

A tudáscsomag összeállítói a többi között javasolják a szülőknek:

# Lemaradás esetén magyarázzák el gyereküknek, hogy a nyári pihenés mellett lehetősége van a felzárkózásra, hogy a jövőben könnyebb dolga legyen.

# Ha úgy érzik, a gyermek lemaradt, konzultáljanak a tanárokkal, akik akár egy kisebb feladat-csomagot is összeállíthatnak a nyárra. Személyes tanácsaikat mindenképpen érdemes kikérni.

# A tanuló által önállóan kezelhető számos tudásmegosztó felület és alkalmazás készült az utóbbi időben, segítségükkel a nyáron folytatható a felzárkózás.

A digitális oktatást illetőn a HiperSuli tanárai egyetértenek: nincs mindenkinek magának kell megtalálnia a számára legjobb platformokat. Elképzelhető, hogy szeptembertől hagyományos módon folytatódik az oktatás. De: a most megszerzett online képességeket érdemes tovább vinni majd a hétköznapokba, hogy a klasszikus oktatást kiegészítve, alkalmazhatóak legyenek, továbbá arra is fel kell készülni, hogy visszatérhet a karanténhelyzet.

Nagyon fontos tehát, hogy a tanárok az intézményen belül (és esetleg az iskolák között is) elemezzék, megosszák egymással a tapasztalatokat, kiderítendő: a használt platform a helyes, a jó, vagy csak kényszermegoldás volt? Lehet-e egységesíteni ezeket a felületeket, módszereket úgy, hogy a diákoknak ne kelljen folyamatosan váltogatniuk őket?

Segíthet az is, hogy a diákok feldolgozható mennyiségű feladatot kapjanak otthoni munkának. A szülők teendője: ha azt tapasztalják, hogy az észszerűnél nagyobb a gyerek terhelése, akkor nyomban szóljanak a pedagógusnak.

A digitális átállás felveti az időbeosztást is: szülőnek, tanárnak, diáknak egyaránt közre kell működnie az okos időbeosztás kialakításában.

Segítség lehet, ha a pedagógusok előre tervezhető tanévet mutatnak be szeptemberben. Sok a bizonytalanság: nem tudható, hogy lesz-e ismét karanténoktatás, vagy az iskola visszatér a hagyományos tanításhoz. Célszerű mindkettőre felkészíteni a tanulókat, hogy tudják, mire számíthatnak.

A karanténoktatással együtt járnak a netes biztonság és a személyiségi jogok. A TudásPakk általános szabályokat igyekszik megfogalmazni: már a tanév elején tisztázni kell az adatvédelmi szabályokat, kereteket a gyerekekkel és szülőkkel egyaránt. Felvételt csak a lehető legszükségesebb esetben érdemes készíteni vagy bekérni. A felvételeket a tanárnak az értékelés után azonnal törölnie kell. Ez a diákokra is vonatkozik: a tanár tudta nélkül nem készíthet és alapesetben a diák sem oszthat meg semmilyen felvételt az online oktatásról.

A HiperSuli Facebook-oldala itt.