Túlfogyasztjuk a világot – elpusztítjuk Földünket

Az eddigi legkorábbi dátumra, augusztus 2-ára esik az idén túlfogyasztás világnapja, vagyis az emberiség hét hónap alatt elhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Mától a jövőnket használjuk el: úgy élünk, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre.

Tavaly ez a nap augusztus 8-án jött el, 1997-ben pedig még csak szeptember végére esett. Sőt, 1970-ben egészen december 23-ig kitartottak a tartalékok, vagyis akkor közel optimális volt természeti erőforrásaink felhasználásának mértéke.

„A Global Footprint Network adatai szerint az emberiség természeti erőforrások iránti igénye és károsanyag-kibocsátása az idén augusztus 2-án lépi át azt a szintet, amit a Föld egy éven belül még újra tud termelni, illetve el tud nyelni. Ez a dátum egy jelképes nap: ezt követően a fogyasztásunk már az ökoszisztéma rovására megy, és jól mutatja, hogy az emberi tevékenység mekkora nyomást helyez a természetre” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Jelenleg ugyanis több szén-dioxidot bocsátunk ki a légkörbe, mint amennyit az óceánok és az erdők képesek elnyelni, valamint nagyobb mértékben halászunk és irtjuk ki erdeinket, mint ahogyan újratermelődni tudnának. Az emberi tevékenység aktuális szintjének fenntartása, valamint ilyen mértékű népesség- és fogyasztásnövekedés mellett annyi erőforrásra lenne szükségünk egy év alatt, amennyit 1,7 Föld tudna biztosítani – azonban csak ez az egy bolygó áll rendelkezésünkre. 
Ez a globális átlag, a fogyasztás mértéke azonban országonként eltérő képet mutat: ha például a világ lakossága úgy élne, mint ahogy azt Ausztráliában teszik, akkor 5,4 Földre lenne szükségünk, az Egyesült Államok lakosainak életmódjával pedig 4,8 földnyi erőforrást használnánk fel egy év alatt. A rekorder a legnagyobb ökológiai lábnyomú mini ország, Luxemburg: 9,1! A legkisebb ökológiai lábnyom olyan országokban mutatható ki, mint Eritrea, Kelet-Timor, Haiti, Banglades vagy Afganisztán. A magyarországi adatokból az látszik, hogy mi is jóval túllépjük az ideális mértéket, hiszen ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, akkor kereken kettő(1,92) Földre lenne szükségünk. 

A globális ökológiai lábnyom legnagyobb részét, 60%-át, az üvegházhatású gázok elnyelése adja. Emellett hatalmas összetevő a mezőgazdaság is, de a lábnyomunk részét alkotja az összes további területigény is, mint a halászat, vagy a városok, utak, repülőterek. 

„Az ökológiai túlfogyasztás természetesen csak korlátozott ideig lehetséges: egy idő után  természeti környezetünk össze is omolhat. A túlfogyasztás világnapja rendkívül fontos emlékeztető. Arra hívja fel a figyelmünket, hogy egyéni, nemzeti és világszinten is azonnali lépéseket kell tennünk: küzdenünk kell az éghajlatváltozás ellen, csökkentenünk kell fogyasztásunkat azért, hogy a biológiai sokféleség megdöbbentő mértékű csökkenését lassíthassuk, az erdőket, az óceánokat, a vadvilágot és az édesvizeket meg kell óvnunk azért, hogy megvalósuljon a fenntarthatóság” – hívta fel a figyelmet Antal Alexa.