Új energiacímkéket kapnak a háztartási gépek

Háztartási gépek vásárlásakor újfajta címkékkel és az eddigiektől eltérő kategória-besorolásokkal találkozunk rövidesen. Európai Unió-szerte új teljesítményértékkel, az eddiginél szigorúbb szabvánnyal és tesztelési módszerrel kategorizálják újra a nagy háztartási gépeket.

Mosó-, mosogató-, hűtőgép-vásárláskor az első fontos információk az energiafogyasztási címkékről olvashatók le a készülék fogyasztásáról, zajszintjéről. A technológia fejlődésével eljutottunk arra a szintre, hogy 2017-ben a mosógépek és hűtők 90%-a valamely pluszos „A” kategóriába tartoztak. Egyre nehezebbé vált a különbségtétel a készülékek energiafogyasztási szintjei között az addigi jelölés alapján. Az Európai Unióban ezért is vezetnek be új energiacímkéket az elavultak helyett.

A leginkább szembetűnő változás, hogy ezentúl az „A” kategória a legmagasabb energiaosztály és nem lesz több pluszjel. Éppen ezért látványos visszaminősítések lesznek – az „A” és „B” osztály sok esetben üresen marad majd. Például az egykor A+++ mosogatógép az új rendszer szerint csak a D kategóriának felel meg. Az F osztály pedig 2024-re minden kategóriában kifut. Több gyártó emiatt megújítja termékválasztékát, új mosási programok jelennek meg, illetve még energiatakarékosabb termékeket kínálhatnak. Az új címkéken megjelenik egy QR-kód is, ami az EPREL (EU Product Database for Energy Labelling), azaz az energiacímke-köteles termékek nyilvántartására szolgáló nyilvános adatbázishoz vezeti a vevőt, ahol elérhetők majd a készülékek termékismertetői is.

Az új rendszer a háztartási nagy gépek majdnem mindegyikét érinti, a mosó-, mosogató- mosó-szárító gépek, hűtőszekrények, fagyasztók és a borhűtők mind új energiacímkét kapnak. Emellett a tévékészülékeket és lámpákat is érinti a változás. Egyes kategóriák esetében új adatokat is láthatunk majd.

A hűtők zajszintjét osztályokba sorolták (A, B, C és D), így az eddiginél egyszerűbben össze lehet majd hasonlítani őket. A mosogatógépeken feltüntetik az eco-program hosszát is, az energiafogyasztást pedig 100 mosogatási ciklus alapján határozzák meg, a jelenlegi éves helyett.

A címkék lecserélése hónapokba telhet, miközben a boltokban már most lehetnek olyan készülékek, amelyeket kétféle címkével lát el a gyártó. A címkecsere végső dátuma 2021. március 1-je – akkortól ugyanis már csak az új energiacímkék lehetnek a termékeken.

További információk itt, tessék kattintani!