Középiskolásokból képezné a jövő programozónőit a Vodafone

A számítástechnika iránt érdeklődő, középiskolás lányoknak szervez programozó foglalkozást a Vodafone. A 14–18 éveseknek szóló képzés célja, hogy komplex tudást adjon át, és elindítsa a résztvevőket az informatika és programozás útján.

Már a tanulmányaik korai szakaszában is rendkívül kevés lány választja az informatikus-képzést világszinten, annak ellenére, hogy egyre nagyobb szükség van fiatalokra ezen a szakterületen. Az infokommunikációs ágazatban különösen alacsony a nők aránya, az Európai Unió országaiban mindössze 17 százalékos. A Vodafone célja, hogy az idén harmadszor megrendezendő, ezúttal online térben zajló #CodeLikeaGirl táborral ezt a hivatást megismertesse fiatal lányokkal, akik így a későbbiekben akár ezt is választhatják, és számításba vehetik a technológiai karrier lehetőségét is.

Augusztus 25–27. között a Vodafone sorsolással választja ki azt a 15 résztvevőt, aki internetes szemináriumokon (webinarokon) saját weboldalt fejleszthetnek majd. A lányok egyéni tartalommal tölthetik meg az oldalakat, így személyre szabottan, érdeklődési körüknek és személyiségüknek megfelelő honlapot alkothatnak. Az oktatást a Vodafone Magyarország munkatársai tartják. A gyakorlott szakemberek bevonásának köszönhetően a fiatalok első kézből tapasztalhatják meg, hogyan is alkalmazható a programozási tudásuk a munka világában.

A #CodeLikeaGirl tábor első napja a webfejlesztésről és az UX (=user experience)-ről szól, a második napon a HTML-lel ismerkednek meg a résztvevők, a harmadik napon pedig a CSS, Boostrap és Javascript használatában mélyedhetnek el. A délelőtti programot követően, a középiskolás lányok kapnak pár „házifeladatot” azért, hogy tovább gyakorolhassák a délelőtt tanultakat és még jobban elmélyíthessék tudásukat. A részvevők minden segítséget meg fognak kapni a webinarokon, segítőiktől kérdezhetnek, az oktatások után pedig megkapják majd a kódokat, hogy másnap mindenki ugyanonnan folytathassa a munkát.

A Vodafone 14–18 éves lányok jelentkezését várja a programra; olyanokét, akikben megvan a tudásvágy és a programozás iránti érdeklődés, akik keresik a kihívásokat, szeretik az alkotó, egyedi megoldásokat. A részvételhez nem kell előképzettség, azonban szükség van internetkapcsolatra, működő mikrofonra és kamerára, valamint két, különálló, vagy egy nagy méretű monitorra, hiszen a saját és a mentor munkáját a résztvevőknek párhuzamosan kell majd figyelemmel követniük.

Az érdeklődők az ingyenes programozótáborra augusztus 11-ig jelentkezhetnek ezen a linken.