Lennél-e képzőművész? Ha igen, gyere!

Igen ritka, kiváltságos helyzet kellett ahhoz bármely korban egy alkotó képzőművésznek, legyen bár festő, szobrász, grafikus, vagy bármely vizual-art műfaj képviselője, hogy sorsát az élet napos oldalán alakíthassa. Bár a mindenkori társadalmak hol jobban, hol kevésbé tudatosították, hogy szükségük van a szépség alkotó mestereire, ám tenyerükön hordozni őket ritkán akarták, és ez a művész kvalitásától függetlenül így volt.

Egy-egy gazdag mecénás sokakat megmentett az éhhaláltól, mi több, némelyeket még gazdaggá is tett, de tehetségek százai, ezrei tengődtek évszázadok óta, jó, ha haláluk után dicsőségre jutottak. Nyilván mindezek fényében gondolja  szülők sokasága, hogy nem kellene gyermekének a művészpálya felé is kacsintgatnia, még ha oly ígéretes is a tehetsége. A családok zöme a „tisztes polgári foglalkozásokat” részesíti előnyben, mondván: előbb legyen egy jólfizető szakmád, aztán hódolj a „bolondériádnak”. A zenész, a táncos, a színész, a festő, a szobrász a maiak szemében is a csóróság, a kiszolgáltatott lét szinonimája.

Ha mégis, ha akkora az elhivatottság, az elszánás és megerősödött akarat, amihez jól láthatóan-hallhatóan tehetség is társul, akkor már kötéllel sem tartható vissza a fiatal. Kellő önbizalommal és felkészüléssel évente sokan vágnak neki a felvételiknek a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, többszörös a túljelentkezés. Hajtja őket az áhított tudás megszerzése és a bizonyítani vágyás, hogy majd ők megmutatják országnak, világnak, művésszé válni itt és most igenis jó életcél.

Akik még csak gondolkodnak a döntésükön, vagy bizonytalanok, vagy az őket éppen nem támogató szüleiket szeretnék meggyőzni, azoknak jó hír: a Magyar Képzőművészeti Egyetem december 6-án, kedden rendezi meg a hagyományos nyílt napját. Aznap az egyetem kitárja kapuit a képzőművészeti szakok iránt érdeklődő fiatalok, nagyrészt a középiskolások előtt. A felvételizők a pesti Andrássy út 69. alatt lévő patinás épületben dr. habil Erős István rektor köszöntője után praktikus, az egyetemre való jelentkezéshez elengedhetetlen információkat kapnak a tanulmányi osztály vezetőjétől, majd a hallgatói önkormányzat képviselői mutatják be, hogy miért érdemes a képzőre jönni. Bemutatják, milyen közösségi élet és programok várják itt a leendő egyetemistákat. Mindezt a tanszékek – szobrász, festő, grafikai, vizuális művészeti, látványtervező, intermédia, restaurátor, képzőművészet-elméleti, tanárképző – tematikus bemutatkozása követi, ahol neves képzőművész oktatók színes, érdekes képanyagok által ismertetik meg az érdeklődőkkel a különféle képzések sajátosságait.

Erős István rektor kiemelte: „A nyílt napon a szeptemberben indított új szakjainkból is adunk egy kis ízelítőt a potenciális felvételizőinknek. A vizuális művészet szak és a képzőművész szak lehetőséget kínál a hallgatóknak a képzőművészeti műfajok komplex tartalmi és technikai változatosságának egyidejű használatára, a témákhoz leginkább illő technikák kombinálására. A vizuális művészet és a képzőművész szak itthon még új, unikális képzések, ám Nyugat-Európa és a világ rangos művészeti egyetemein már jól működő gyakorlatnak számítanak. A tapasztalatokból kiindulva, biztos vagyok benne, hogy az új szakjainkat is egyre nagyobb érdeklődés övezi majd a nyílt napon is.”

A Nyílt nap résztvevőinek műterem-bejárásra is lesz lehetősége, ahol az egyetem hallgatói ismertetik a „műtermi élet” sajátosságait, mentorként mutatják be a műhelyekben folyó munkát, személyes tanácsokat adnak és kérdésekre is válaszolnak.

A diákok a nyílt napra érkezőket információs pontokon is tájékoztatják a felvételi tudnivalókról és személyes tapasztalataikról a képzéseket illetően. A nyílt nap alatt a képző nemrégiben újranyitott büféje és a hallgatói közösségi tér is meglepetésekkel várja a látogatókat.