Új kgfb-szerződések: átlagosan 28 500 forint

A hónap elején megkezdődött év végi kgfb-kampány első harmadában az érintett ügyfelek a személygépkocsik kategóriájában 28 500 forintos átlagdíjon kötötték meg új, kötelező biztosításaikat. Ez az összeg mintegy 15 százalékkal haladja meg a tavaly ilyenkor mért 24 800 forintos díjszintet – jelentette be saját adatbázisára hivatkozva a Netrisk.hu biztosítási portál.

A kgfb (kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás)-kampány kezdetére mind a 12 érintett biztosító új tarifát hirdetett. A vezető online biztosításközvetítő portálnál eddig lezajlott mintegy 7000 tényleges megrendelés mintegy négyötöde azonban három biztosító: a Genertel, a Generali és a K&H termékeit érintette. Őket követi szerződésszámban a Signal és az Allianz. A legnagyobb arányban eddig 18–19 éves gépjárművekre kötöttek szerződést; az összes szerződéskötő 69 százaléka férfi.

A legtöbb ügyfél az idén is számos kedvezményt tud érvényesíteni a kedvező éves díj elérésére. Már az ügyfelek 93 százaléka választja az éves, egyösszegű díjfizetés lehetőségét csökkentett díjösszeg fejében. A további megtakarítás végett ugyancsak számottevő többség választja az elektronikus díjfizetést: a csekket kérők aránya egy év alatt 16-ról 11 százalékra apadt.

A díjemelkedés mértéke meglehetően eltérő. Egyes autósok akár 40 százalékosnál is magasabb díjemelkedéssel szembesülhetnek, mások enyhe díjcsökkenést tapasztalhatnak. Emiatt is mindenképpen célszerű összehasonlítani, hogy melyik biztosító mit kínál, és milyen kedvezményeket vesz figyelembe a következő éves időszakra.

Az év végi kgfb-kampányban érintett autósoknak december elsejéig van lehetőségük arra, hogy eldöntsék: jelenlegi szerződésüket folytatják jövőre is, vagy új biztosításra váltanak. Ennek eldöntésében fontos szerepe van a meglévő biztosító által a következő évre megajánlott indexdíjnak, amit az érintetteknek november 11-ig kellett megkapniuk. Akinek még nem érkezett meg a díjértesítője, mielőbb érdeklődjék biztosítójánál.

Érdemes figyelni arra, hogy aki jelenlegi szerződését az e-kommunikációs kedvezmény feltételei szerint kötötte meg, már ne postai úton, hanem az általa megadott e-mail címre várja a küldeményt.